?Omega Software pokrenula Scrum master akademiju ?

21 srpnja, 2022
?Omega Software pokrenula Scrum master akademiju ?

“The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires.”

– William Arthur Ward

Kao što znate, u Omegi se već dvije godine agilno transformiramo. U tom smo periodu napravili stvarno puno, od prvih dječjih koraka ulaženja u Scrum do točke gdje smo trenutno, u kojoj devet Scrum timova aktivno živi agilni razvoj. Na to smo jako ponosni i pozivamo vas da nas i dalje pratite na tom putu!

Scrum mastere i Product ownere želimo razvijati kao ekspertne grupe koje će unaprjeđivati agilni pristup poslu. Pri tome im želimo dati poticaj i podršku da samostalno testiraju vlastite ideje i ideje timova u kojima djeluju. Scrum masteri u Omegi ne staju samo na podučavanju teorije i prakse Scruma, već pomažu i u stvaranju okruženja u kojem svi članovi tima imaju priliku za rast i razvoj i sudjeluju u izgradnji budućnosti koje žele biti dio.

Jedan korak prema toj budućnosti je kontinuirana izgradnja kompetencija naših Scrum mastera pa smo tako pokrenuli Scrum master akademiju. Postoji direktna korelacija između stupnja zrelosti i kompetentnosti Scrum mastera i napretka/uspjeha implementacije Scruma u organizacijama.

Tako naši Scrum masteri kroz niz radionica s kolegama iz Agilista (Ana Roje Ivančić i Ognjen Bajić) prolaze brojne zanimljive teme, a ovo su samo neke od njih:

  • Istraživanje događaja u Scrumu (Deep dive into Scrum events)
  • Evolucija Scrum mastera
  • Ciljevi proizvoda i ciljevi Sprinta
  • Zašto je razrada Product Backloga (Refinement) najvažnija sporedna aktivnost Sprinta?
  • Uloga Scrum Mastera u razvoju Product Ownera i Developera

Obavezni dio svake od radionica je diskusija o teškim pitanjima i najboljim pristupima rješavanju problema koje naši Scrum masteri i njihovi timovi imaju u praksi. Ovdje dolazi do izražaja sinergija znanja i vještina svih Omeginih Scrum mastera (Klaudia Teković, Nika Regina i Martina Herhuter) koje spajamo s iskustvom i vođenjem naših mentora. Oni zajedno oblikuju eksperimente koje provode u svakodnevnom radu i tako osiguravaju uspješna rješenja najbolje prilagođena svakoj pojedinačnoj situaciji. 

Jedva čekamo buduće radionice na Scrum master akademiji, a planiramo uskoro pokretanje i Product owner akademije!