10 uspješnih Internet of Things primjera koje morate znati

6 rujna, 2021

Internet of Things, ili Internet stvari (IoT) označava sve uređaje koji se mogu spojiti na internet te na taj način skupljati i međusobno dijeliti podatke.

IoT predstavlja najnoviju fazu internet evolucije, no mnogi i dalje ne znaju točno što IoT podrazumijeva. Sama definicija nije nužno dovoljna kako bi se ova nova tehnologija razumjela, posebno za nestručne osobe.

U ovom ćemo članku, stoga, predstaviti 10 primjera koji najbolje opisuju IoT tehnologiju.

1.  Povezani automobili

Dok ćemo na samovozeće automobile trebati još malo pričekati (barem što se tiče njihove šire primjene), povezani automobili su već stvar sadašnjice. Zahvaljujući IoT-u, aplikacije prate vozila i skupljaju informacije iz okoliša te iz samog vozila.

Tako mogu automatski obavijestiti obitelj ili prijatelje vozača u slučaju nesreće, poslati obavijest u slučaju prelaska određenih vrijednosti (brzina, udaljenost) i dati savjete kako povećati učinkovitost potrošnje goriva.

2.  Pametne kuće

Pametna kuća može sadržavati nekoliko pametnih uređaja, kao primjerice pametnu pećnicu ili pametni frižider.

Pametna pećnica sama procijenjuje i primijenjuje najbolju temperaturu i trajanje pečenja ovisno o vrsti jela. Pametni frižideri mogu prikazivati filmove i puštati glazbu, a putem aplikacije možete u bilo kojem trenutku provjeriti što vam nedostaje u frižideru te tako izbjeći višestruke odlaske u trgovinu. Moguće je spojiti i cijelu kuću, a ne samo određene uređaje.

U slučaju da se nalazite na odmoru i ne znate jeste li zatvorili sve prozore, aplikacija povezana s kamerama u kućanstvu će vam dati odgovor na to pitanje. Također možete kontrolirati svjetla, automatska vrata, detektore dima, curenje vode, itd.

3.  Pametna mreža

Pametna mreža je jedna od mnogih industrijskih aplikacija IoT-a. Pametna mreža omogućava praćenje podataka vezanih za ponudu i potražnju električne energije.

Pomoću IoT-a, distributeri električne energije mogu lakše upravljati prekidima opskrbe električnom energijom. Također mogu procijeniti stanje mreže te tako izbjeći kvarove i garantirali pouzdanost opskrbe. Pametna mreža također omogućava korištenje obnovljivih izvora energije.

4.  Pametno zdravstvo

IoT u medicini ima svoj posebni naziv – IoMT ili Internet of Medical Things (internet medicinskih stvari). IoMT medicinski uređaji u stvarnom vremenu prate stanje pacijenta, te mogu obavijestiti liječnika kada prepoznaju hitnoću, na primjer srčani udar, astmatski napad i slično.

Također, praćenjem i skupljanjem bitnih informacija IoMT uređaji mogu pomoći liječnicima u donošenju kliničkih odluka. Uz IoMT, zdravstvo je bliže pacijentu no ikad prije.

5.  Povezana tvornica

Tvornice koje uvedu IoT (u obliku softvera spojenog na razne uređaje) mogu optimizirati i automatizirati proizvodnju. Strojevima se tako može upravljati na daljinu, a uređaji mogu prenositi bitne informacije, uključujući efikasnost stroja, kvarove i telemetriju.

Također, nosiva IoT tehnologija skuplja podatke svih radnika kako bi otkrila sigurnosne nedostatke unutar tvornice, time smanjujući broj ozlijeda na radu.

6.  Analiza podataka

IoT aplikacije za analizu podataka mogu analizirati strukturirane, nestrukturirane i polustrukturirane podatke kako bi iz njih izvukli korisne informacije.

Tvrtke mogu koristiti IoT za analizu predviđanja i deskriptivnu analizu, u svrhu povećanja efikasnosti, boljeg razumijevanja klijenata i stvaranja poslovnih vrijednosti.

7.  Pametna parkirališta

IoT u parkiralištima može služti za brojanje automobila koji su ušli i izašli iz zgrade ili parkirališta. Takvu informaciju je onda moguće prikazati korisnicima, koji ne moraju više lutati po parkiralištu u potrazi za mjestom kojeg nema.

Uz to, specifične aplikacije vam mogu pomoći u pronalaženju automobila, ako zaboravite gdje ste ga ostavili.

8.  Pametna arhitektura

Među mnogim primjerima IoT-a u arhitekturi, ističe se praćenje događaja (primjerice vibracije) na zgradama koji bi mogli dovesti u opasnost njihov strukturalni integritet. Tako skupljeni podaci mogu pomoći u određivanju treba li obnoviti određene dijelove zgrade, te procijeniti kolika je vjerojatnost da će se dogoditi oštećenje.

9.  Pametna poljoprivreda

IoT može optimizirati mnoge aktivnosti u poljoprivredi. Pametni uređaji mogu odrediti najbolje vrijeme za berbu, na temelju kemijskog sastava tla odabrati najbolju vrstu gnojiva te registrirati razinu vlage u tlu.

Senzori, analizom vlage u tlu i vremenskih uvjeta, mogu odrediti optimalnu količinu vode koja treba određenim biljkama.

10.  Sigurnost

Osim što se možete, putem aplikacije, spojiti na kamere unutar i izvan vaše kuće, IoT donosi puno dodatnih inovacija po pitanju sigurnosti. Jedan od primjera su svakako pametne brave, koje se ne otvaraju ključem već otiskom prsta, PIN-om ili skenom rožnice.

Zaključak

10 uspješnih Internet of Things primjera koje morate znati

Navedeni primjeri predstavljaju samo mali dio onoga što nam IoT može ponuditi.

IoT je industrija koja se nezaustavljivo širi, što će učiniti naše svakodnevne aktivnosti lakšima i jednostavnijima. Zanima vas primjena IoT tehnologije u Hrvatskoj?

Kontaktirajte nas!

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših usluga implementiramo i Smart City rješenja koja pomažu poboljšati gradsku infrastrukturu i smanjiti javne troškove Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.

Pročitajte više o nama.