Budućnost ERP rješenja

13 srpnja, 2021
Budućnost ERP-a

ERP (Enterprise Resource Planning) su moderna i dinamična rješenja koja donose mnoge koristi tvrtkama koje ih implementiraju. Stoga moraju biti uvijek u koraku s novim tehnologijama koje se razvijaju brže no ikada. Primjena novih tehnologija ERP-ovima osigurava kvalitetu i kompetitivnost. Također, takva ERP rješenja su i bolji izbor za tvrtke, koje će zahvaljujući istima imati prednost na tržištu u odnosu na tvrtke koje ne koriste ERP. Nije lako predvidjeti kako će ERP izgledati u budućnosti, no postoje trendovi koji nam mogu ukazati na to u kojem smjeru se ERP tehnologija razvija.

Prelazak na cloud

Iako određena ERP rješenja već imaju opciju implementacije u cloudu, očekuje se da će navedena opcija biti sve zastupljenija. To je posebno postalo jasno u 2020. godini, kada se zbog pandemije veliki postotak radne snage moralo prebaciti na rad od kuće. Cloud ERP je olakšao rad na daljinu, a budući da isti ima i druge pogodnosti, za očekivati je da se od takvog modela rada i clouda neće odustati. Cloud je također posebno koristan za male tvrtke, koje čine glavninu tržišta i stvaraju najviše radnih mjesta. Male tvrtke pomoću cloud implementacija mogu iskoristiti dobrobiti koje donosi ERP, a ne moraju uložiti u veliki i stručni IT tim koji će ga održavati. Konačno, očekuje se i da će legacy ERP-ovi nastaviti započetu migraciju koda na cloud, i time postati prilagođeniji krajnjim korisnicima.

Primjena IoT tehnologije

Internet of Things (internet stvari, ili IoT) tehnologija omogućava stvarima, kao što su automobili ili električni uređaji, prebacivanje podataka putem mreže bez potrebe za ljudskom interakcijom. IoT u sklopu ERP-a donosi povećanje efikasnosti, bolja predviđanja, kvalitetniju komunikaciju, i mnogo više. Uz to, dostupni su uređaji koji se mogu spojiti na strojeve kako bi prosljeđivali podatke aplikacijama u cloudu. Podaci kao što su lokacija, korištenje, performanse – se mogu iskoristiti, primjerice, kako bi se pronašli i riješili problemi. 

Personalizirani ERP-ovi

Svaka branša industrije ima svoje specifičnosti, te stoga svaka tvrtka ima različite ERP potrebe. Primjerice, tvrtka koja nudi usluge knjigovodstva ne treba ERP za vođenje proizvodnje. Zbog toga se očekuje da će korisnici sve više tražiti rješenja prilagođena njihovim potrebama, tj. industriji. Proizvođači ERP rješenja će omogućiti prilagodbu istih potrebama korisnika, bez mijenjanja koda. Takvu opciju možemo već sada pronaći unutar Business Centrala i njegovih Ekstenzija.

Prijenosna tehnologija

ERP rješenja se sve više prilagođavaju prijenosnim uređajima – prvenstveno tabletima i smartphoneovima. No, predviđa se pojava ERP-ova stvorenih prvenstveno za mobilne uređaje (i mobilne korisnike). Takva bi rješenja bila korisna, primjerice, u kontekstu logistike gdje je potrebno upravljati velikom flotom vozila. Terenski radnici, koji često moraju izbivati iz svojih ureda, korištenjem mobilnih ERP-ova neće propustiti bitne poslovne događaje.

Fokus na poslovnu inteligenciju (business intelligence)

Budući ERP-ovi će uključivati poboljšane funkcije poslovne inteligencije. Za tvrtke je bitno moći razumjeti podatke do kojih dolaze putem svojih ERP-ova, kako bi ih pretvorili u strateške prednosti. Bolju poslovnu inteligenciju pokreće integracija BigData funkcionalnosti, koja omogućava integraciju i obradu podataka iz velikog broja izvora podataka. Isto tako, poslovnu inteligenciju pokreće dostupnost naprednih vizualizacija podataka, uz koje korisnici lakše dobivaju podatke za donošenje odluka temeljenih na konkretnim podacima.

Zaključak

ERP rješenja su jedan od glavnih stupova IT infrastrukture tvrtki. Uz to, jedan su od glavnih pokretača digitalne transformacije u poslovanju. Od cloud i IoT tehnologije pa sve do prijenosne tehnologije, ERP se nezaustavljivo razvija i primjenjuje uvijek najnovije trendove. Svaka tvrtka može iskoristiti prednosti navedenih tehnologija: dovoljno je implementirati ERP rješenje. Ako trebate pomoć kod odabira i implementacije ERP-a, kontaktirajte nas s povjerenjem.

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – BGA. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.

Pročitajte više o nama.