eVisitor

27 svibnja, 2021
eVisitor

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista je jedinstveni informacijski sustav koji funkcionalno povezuje sve turističke zajednice u Republici Hrvatskoj, a dostupan je putem Interneta bez potrebe za posebnim instaliranjem na računalo.

Sustav eVisitor razvija se u sklopu Hrvatske turističke zajednice. Tijekom godina sustav je nadograđen s većim brojem modula.

Sustav se sastoji od:

 1. Infrastrukture
 2. Aplikativnog rješenja

Aplikativno rješenje

Aplikativno rješenje je razvijeno kao web aplikacija na platformi otvorenog koda Rhetos. Sustav ima razvijen API za pristupanje i dijeljenje podataka s vanjskim aplikacijama.

Kao baza podataka koristi se Microsoft SQL Server s uključenom razinom visoke dostupnosti. U sustavu se koristi i sustav za skladište podataka s ETL funkcionalnošću.

U aplikaciji su razvijene sljedeće funkcionalnosti za pozadinske obrade:

 • Pozadinska obrada obračuna boravišne pristojbe
 • Pozadinska obrada automatske odjave turista

Implementirane su i omogućene razmjene podataka sa sljedećim subjektima:

 • Ministarstvo unutarnjih poslova
 • OIB registar
 • FINA – Financijska agencija
 • APIS IT – Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama
 • Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
   
 • Ministarstvo turizma
 • Državna geodetska uprava

Autentikacija korisnika je omogućena kroz izradu vlastitog korisničkog imena i zaporke i korištenjem NIAS-a (Nacionalni identifikacijski i autentikacijski sustav). Korisnicima se može dodijeliti devet različitih profila, a svaki od profila ima izrađeno vlastito sučelje. Za svakog korisnika je omogućena dojava unaprijed definiranih događaja iz sustava pomoću sustava elektronske pošte. Registrirani korisnici mogu se koristiti bazom znanja (wiki) koja je dostupna kroz sučelje aplikacije.

U sustavu postoje poveznice sa sljedećim registrima:

 • Registar geografskih podataka
 • Registar iznajmljivača, objekata i smještajnih jedinica
 • Registar turista

U sustavu je implementiran i modul za financijske poslove, izvještajni modul po korisničkim profilima kao i spremište podataka za dokumente velikih formata i fotografija.

Sam sustav ima produkcijsku i testnu komponentu.

Uspjeh sustava

Sustav eVisitor u Hrvatskoj je u punoj primjeni od 2016. godine te ga koristi oko 300 turističkih zajednica, 60.000 pružatelja usluga smještaja, Hrvatska turistička zajednica, Predstavništva Hrvatske turističke zajednice, Ministarstvo turizma, Ministarstvo uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, Carinska uprava, Državni inspektorat, Državni zavod za statistiku i ostali. U sklopu sustava ima preko 200.000 korisnika na području države, te preko 200 milijuna registriranih turista. Sustav bilježi konstantan rast.

Sustav je ispunio sva očekivanja kao jedinstvenog i središnjeg mjesta prijave i odjave turista, odnosno za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe. Inovativna je i besplatna platforma koja je maksimalno pojednostavljena i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu, čime su znatno olakšani svi procesi koje sustav nudi. Zahvaljujući sustavu moguće je pratiti turističke tijekove po različitim parametrima čime se dobiva vrlo detaljan uvid u različite strukture turističkog prometa. 2018. godine sustav eVisitor osvojio je treće mjesto i nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji.

Pročitajte više na linku