Goran Mihalić predstavio je IoT platformu na Business ICT portalu

23 svibnja, 2021
Goran Mihalić predstavio je IoT platformu na Business ICT portalu

Internet stvari sve zanimljiviji domaćim tvrtkama

Goran Mihalić
Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Svjetsko IoT tržište prošle je godine prema nekim procjenama dosegnulo više od 250 milijardi dolara, a očekuje se da će bez obzira na krizu cijelo tržište učetverostručiti i prijeći više od bilijun dolara na globalnom novu u narednih četiri do pet godina.
Upravo o tome smo razgovarali s Goranom Mihalićem direktorom poslovnog područja IoT u tvrtki Omega Softver. Prema njegovim riječima svoju novu platformu kreirali potpuno „in-house“ koristeći znanja stečena godinama rada na Smart City projektima, rada na pametnoj rasvjeti: Mihalić napominje kako su u kreiranju platforme uzimali kao paralelu najuspješnija svjetska rješenja i najbolje svjetske primjene, kako bismo korisnicima IoT Completa osigurali najkvalitetniji sustav u tehničkom smislu, a najintuitivniji za sve primjene koje korisnici mogu imati.

Što je IoT Complete?

IoT Complete višenamjenska je platforma za upravljanje „pametnim“ stvarima, te je potpuno prilagodljiva za specifične potrebe bilo kojeg poslovanja. Platformu smo kreirali potpuno „in-house“ koristeći znanja stečena godinama rada na Smart City projektima, rada na pametnoj rasvjeti te smo u kreiranju platforme uzimali kao paralelu najuspješnija svjetska rješenja i najbolje svjetske primjene, kako bismo korisnicima IoT Completa osigurali najkvalitetniji sustav u tehničkom smislu, a najintuitivniji za sve primjene koje korisnici mogu imati.

Kome je riešenje namijenjeno?

IoT Complete namijenjen je svakoj tvrtki, svakoj privatnoj ili javnoj jedinici uprave koja u svom poslovanju upravlja ili ovisi o nekoj „stvari“ odnosno nekom komadu hardware-a. To može značiti upravljanje temperaturom u skladištu ili hladnjači za proizvođača mesa, ili isto tako upravljanje temperaturom u arhivima dokumenata koji se zakonski trebaju čuvati i očuvati. Zanimljive primjene svakako su one koje stavljamo u opseg Pametnih gradova – odnosno optimizacijom i upravljanjem gradskim ili državnim sustavom usluga. Rang tih usluga je upravljanje transportom u svrhu smanjenja prometnih gužvi, zagađenja uzrokovanog tih gužvama, posljedično smanjenje prometnih nesreća; gospodarenje otpadom, upravljanje imovinom i resursima, u svrhu smanjenja troškova, kvalitetnije i učinkovitije uporabe resursa te u konačnici poboljšanje kvalitete življenja građana.

Na tržištu ima dosta IoT igrača, imali tu mjesta za Omegu Software?

Nažalost, IoT industrija još uvijek je u povojima. Tehnološki, svjetske IoT platforme, uključujući i IoT Complete dosegle su zavidnu razinu tehnološke kvalitete, međutim, u svakodnevnoj primjeni nije još ustaljena koliko bi trebala biti. To znači da tvrtke, gradovi i ostali potencijalni korisnici možda nisu potpuno uvidjeli sve brojne kratkoročne i dugoročne prednosti korištenja IT tehnologije odnosno platforme. Zato smo mi izradili modularne, odmah primjenjive, „mini-aplikacije“ koje na jednostavan i neobvezujući način u kratkom roku mogu pokazati korisniku dugoročne prednosti: uštedu, optimizaciju, olakšanje posla te smanjenje korištenih resursa. Na ovaj način pokušavamo omogućiti korisnicima da samostalno vide sve navedene prednosti u vlastitom poslovanju, te im olakšati odluku o dugoročnom korištenju platforme.

Koje usluge će biti obuhvaćene IoT platformom?

Mogućnosti primjene platforme su široke i raznolike, od upravljanja LED rasvjetom, upravljanja prometom, sustavima za navodnjavanje, nadzora šumskih puteva i ilegalnih odlagališta otpada do upravljanja Smart City tehnologijama.

Što će te kao Omega nuditi na tržištu i u kojem smjeru se planirate razvijati? Na koji način je omogućena upotreba IoT platforme?

Omega se ponajprije ponosi svojim iskustvom rada na kompleksnim poslovnim rješenjima raznolike primjene koje je i bilo glavni inspirator ulaska u IoT svijet- naš način da spojimo hrvatsku kvalitetu, vrhunsko znanje naših stručnjaka i pokažemo domaćem i stranom tržištu da je Omega, odnosno hrvatski IT ravnopravan svjetskom IT-u, nudeći rješenje koje je jednostavno za implementirati kod svakog korisnika neovisno o sektoru, tržištu i potrebama, kratkoročno optimizira poslovanje, a dugoročno društvu donosi velike prednosti u smislu smanjenja zagađenja, poboljšane zaštite na radu i u gradovima i u konačnici usmjeravanje resursa na aktivnosti koje donose boljitak društvu.
Omega će na tržištu nuditi potpunu uslugu savjetovanja, implementacije, adaptacije platforme te pratećih mobilnih i web aplikacija, i bilo koju kombinaciju navedenih ovisno o specifičnim potrebama korisnika. Kao idući korak započeli smo s integracijom IoT platforme s blockchain tehnologijom i portalima otvorenih podataka te razvojem AI modula koji uključuje Machine Learning i Deep Learning u cilju pravog razumijevanja i korištenja prikupljenih podataka.
Omega software omogućuje korištenje IoT platforme na dva načina i to kao IoT platforma kao „cloud“ usluga smještena na komercijalnim “cloud” serverskim sustavima po SaaS (Software as a Service) model i IoT platforma „on premise“ smještena na korisničkoj infrastrukturi.

Što očekujete od 2021. godine kada je riječ o vašem IoT rješenju – koliko implementacija i rješenja?

Vjerujemo da će 2021. godina biti godina još većih inovacija i promjena. 2020. nas je naučila da budemo fleksibilni, otvorenog uma i spremni na sistemske promjene u načinu rada. IoT Complete platforma omogućit će brojnim korisnicima da u nadolazeće godine ulaze još bolje pripremljeni na sve izazove i s da svoje poslovanje obavljaju još kvalitetnije, s manje nepotrebnih troškova i da održivim načinom poslovanja postižu rezultate koji pozitivno utječu na okolinu.

Članak možete pogledati ovdje.