Internet of Things – Vodič za početnike

23 srpnja, 2021

Što je Internet of Things?

Internet of Things (IoT; internet stvari) skup je međusobno povezanih objekata koji mogu prenositi podatke putem mreže bez potrebe za ljudskom intervencijom.

“Stvari”, u ovom slučaju, mogu biti raznolike: od senzora u automobilu koji upozorava na nizak tlak u gumama, do ugradivih monitora srčane aktivnosti. Dovoljno je da objekt može imati IP adresu i slati podatke preko mreže.

Pojednostavljeno, Internet of Things čine razni uređaji koji su međusobno povezani. To znači da svaki objekt može postati dio Interneta stvari, i time dobiti određenu razinu digitalne inteligencije. Ipak, ako se od uređaja očekuje da je povezan na internet (kompjuter, laptop i sl.), obično ga se ne smatra IoT uređajem.

Povijest IoT-a

Ideja međusobnog spajanja i dodavanja senzora raznim uređajima pojavila se već u osamdesetim godinama prošlog stoljeća (u nekom obliku su takve ideje postojale mnogo ranije).

No, osim malog broja početnih projekata, nije bilo progresa jer tehnologija nije bila spremna. Uređaji nisu mogli efektivno komunicirati, a čipovi su bili preveliki.

Dolaskom jeftinih procesora koji nisu trošili puno energije, spajanje uređaja postalo je isplativo. RFID kartice, zajedno sa sve većom dostupnošću širokopojasnog interneta te wireless i mobilne mreže, pomogle su dijelom riješiti probleme.

Primjena IPv6 također je pomogla u širenju IoT tehnologije. Iako je Kevin Ashton još 1999. godine izmislio naziv Internet of Things, trebalo je proći još 10 godina kako bi tehnologija dostigla viziju.

Kako IoT funkcionira?

IoT sustav sastoji se od uređaja s pristupom internetu koji koriste ugrađene sustave (kao primjerice senzore i procesore) kako bi skupljali, slali i postupali u skladu s podacima koje primaju iz svojih okruženja.

IoT uređaji dijele sakupljene podatke na način da se spoje na IoT pristupnik ili na drugi rubni uređaj, pa se podaci šalju u oblak za analizu ili se analiziraju lokalno. Uređaji također mogu komunicirati međusobno i postupati u skladu s tako dobivenim informacijama.

Osobe mogu interaktirati s uređajima, no uređaji odrađuju većinu aktivnosti bez ljudskog uplitanja. IoT također može koristiti umjetnu inteligenciju (AI) i strojno učenje (machine learning), uz koje je skupljanje podataka jednostavnije i dinamičnije.

Zašto je IoT bitan?

Uz IoT, osobe mogu živjeti i raditi pametnije te imati sve pod kontrolom. Svaki uređaj povezan u IoT-u skuplja podatke za određene svrhe, koje donose neku korist korisnicima. U privatnom životu, moguće je automatizirati procese u kućanstvu, ali IoT je bitan i u poslovnom svijetu.

Primjerice, u industriji, korištenje senzora u proizvodnoj liniji može povećati efikasnost i smanjiti gubitke. Isto tako, moguće je smanjiti troškove radne snage i poboljšati isporuku robe i/ili usluga. Uz to, senzori mogu procijeniti kolika je zagađenost zraka, a pametni gradovi će, zahvaljujući IoT-u, promijeniti dosadašnji način upravljanja javnim površinama.

Sigurnost IoT-a

Budući da IoT potencijalno spaja milijarde uređaja na internet i koristi isto toliko podatkovnih točaka, podložan je napadima. Sigurnost i privatnost u IoT-u često se spominju kao nedostaci. Naime, zato što su IoT uređaji spojeni, napadačima je dovoljno iskoristiti jednu slabost kako bi doprijeli do svih podataka kojima žele manipulirati.

Uz to, često povezani uređaji traže od korisnika unos osobnih podataka, kao što su ime, adresa, godište, itd., koji mogu biti zanimljivi napadačima. Usprkos tomu, standardizacijom IoT-a može se povećati sigurnost i efikasnost svih spojenih uređaja.

Zaključak

Internet of Things - Vodič za početnike

Internet of Things još uvijek je nova tehnologija, no istovremeno nezaustavljivo raste. Očekuje se da će do 2025. godine na svijetu biti više od 41 milijarde spojenih IoT uređaja. IoT donosi mnoge dobrobiti: može pojednostaviti i automatizirati mnoge aktivnosti, te povećati kvalitetu života općenito. Uzbudljivo je razmišljati o tome što će nam IoT donijeti u budućnosti.

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših usluga implementiramo i Smart City rješenja koja pomažu poboljšati gradsku infrastrukturu i smanjiti javne troškove Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.

Pročitajte više o nama.