IoT i Big Data – povezanost i interakcija

5 listopada, 2021

U svijetu tehnoloških inovacija, Internet of Things (IoT) i Big Data (velika količina podataka) se često spominju zajedno. Iako se međusobno nadopunjuju, radi se o dva različita tehnološka polja. Kako smo već pisali, IoT označava sve povezane objekte koji se mogu spojiti na internet te prenositi podatke bez ljudske intervencije.

Big Data, s druge strane, općeniti je koncept koji se odnosi na velike količine informacija. Te informacije stvaraju ljudi te dolaze iz svakog kutka interneta, a procjenjuje se da će do 2025. postojati 163 zetabajta podataka. Pomoću raznih softvera i umjetne inteligencije, tvrtke svakodnevno prolaze kroz ove enormne količine podataka kako bi iz njih izvukle korisne informacije.

Rezultati analiza navedenih podataka koriste se za predviđanje ishoda, dobivanje preporuka i donošenje boljih poslovnih odluka.

Postoje neke značajke koje opisuju koncept Big Data: često se koriste tzv. “tri V”, “četiri V” ili “pet V”, iako se određeni autoriteti u industriji ne slažu s ovom klasifikacijom.

Naime, često se spominje “šest V”, a osim njih postoji još dodatnih, potencijalnih karakteristika Big Data. Neke od navedenih karakteristika su:

  • količina (volume, Big Data su podaci koji su veći od terabajta i petabajta),
  • raznolikost (variety, podaci su polustrukturirani ili nestrukturirani)
  • brzina (velocity, Big Data je dostupna u stvarnom vremenu i kontinuirano se proizvodi)
  • vjerodostojnost (veracity, Big Data mora biti pouzdana)
  • vrijednost (value, vrijednost informacija dobivenih iz Big Data)
  • varijabilnost (variability, Big Data dolazi iz raznih izvora, u raznim formatima i strukturama).

Povezanost, razlike, interakcija

IoT uređaji su jedan od mnogih izvora Big Data. IoT uređaji se mogu primjenjivati u svakoj industriji, a pomoću senzora skupljaju informacije koje zatim postaju dio Big Data. Potencijalno, tako prikupljene informacije mogu biti od velike važnosti za tvrtke, no najprije moraju proći kroz analize kako bi postale relevantne. Danas su dostupne mnoge platforme i aplikacije koje mogu analizirati velike količine podataka i generirati izvješća i grafikone s dobivenim rezultatima. Uz to, IoT i Big Data su neraskidivo vezani: svaki IoT element rezultat je primjene Big Data, a priroda IoT-a omogućuje kvalitetnije prikupljanje i dijeljenje podataka.

Možda glavna razlika između IoT-a i Big Data se može pronaći u činjenici da je jedna od najvažnijih uloga IoT-a simultano analiziranje u svrhu donošenja odluka u realnom vremenu. Tako primjerice, u slučaju automobila bez vozača, podaci koje su senzori prikupili moraju biti odmah analizirani. Ako podaci ukazuju na dolazeću prometnu nesreću, nije moguće ostaviti ih sa strane za kasniju analizu: stroj mora odmah dobiti i interpretirati informacije kako bi istog trena donio odluku. Ipak, i ovdje Big Data može pomoći. Prediktivnom analitikom dugoročno se skupljaju informacije o performansama stroja, kojima je moguće predvidjeti nadolazeće probleme te ih izbjeći preciznim planiranjem održavanja.

Još jedna razlika između IoT-a i Big Data odnosi se na izvore infromacija koje prikupljaju. Big Data je fokusirana na ljude kao izvore informacija, posebno online, te služi za otkrivanje trendova i predviđanje ponašanja. IoT uređaji također mogu prikupljati podatke koje su stvorili korisnici, ali najćešće prikupljaju podatke koje su stvorili strojevi.

Zaključak

Iako se IoT i Big Data po svojoj prirodi razlikuju, toliko su usko povezani da je teško pričati o jednom bez spominjanja drugog. Odnos između IoT-a i Big Data će se nastaviti razvijati zajedno s napretkom tehnologije, a tvrtke i individualni korisnici će od istog imati sve više koristi.

Pažljivim odabirom uređaja i podataka koje žele prikupljati, te kvalitetnog softvera za analizu prikupljenih podataka, tvrtke će značajno unaprijediti svoje poslovanje.