Isplati li se uvođenje ERP sustava?

29 lipnja, 2021
Uvođenje ERP sustava

ERP rješenja su postala najnoviji trend u području poslovnih softvera. Budući da često trendovi dođu i prođu, mnogi se pitaju isplati li se uvesti ERP sustav u poslovanje? Pitanje se posebno pažljivo razmatra jer je implementacija ERP-a skup i dugotrajan projekt, u koji nije dobro ući nepripremljeni i iz hira. Uz to, iako se predviđa da će svjetsko ERP tržište biti vrijedno preko 70 milijardi dolara do 2025. godine (https://www.kbvresearch.com/erp-software-market/), oni koji nikada nisu koristili ERP mogu ne razumjeti zašto je bitan za poslovanje. Jedan od razloga je svakako konkurencija: danas je sve bitnije koristiti sve dostupne alate kako bi vaše poslovanje bilo kompetitivno. Često jedan od tih alata može biti ERP.

ERP (Enterprise resource planning) rješenja su programi koji koriste razne značajke kako bi pomogli u povećanju produktivnosti tvrtke. Mogu ih koristiti sve vrste tvrtki, neovisno o veličini i o branši u kojoj posluju. ERP može upravljati financijama, ljudskim resursima i nabavom, a postoje i posebni ERP-ovi specijalizirani za određene industrije – primjerice, za proizvodnju. Unutar ERP-a, svi se podaci nalaze u jednoj bazi podataka, pa stoga svi odjeli tvrtke rade s istim informacijama. Iako ERP može imati slične funkcije kao druge vrste softvera, posjeduje značajke koje ga razlikuju od ostalih rješenja i koje dokazuju da se implementacija ERP-a isplati.

Zbog čega se isplati uvođenje ERP sustava?

1. Uz ERP ćete uštedjeti

Uvođenje ERP-a je još uvijek velika investicija, te se zbog velikog iznosa može činiti da vam se taj novac neće nikad vratiti. No, zapravo je lako vidjeti kako ćete uštedjeti uz ERP i kroz kratko vrijeme dobiti povrat svoje investicije. Budući da ERP spaja fragmentirane procese i sustave unutar vaše tvrtke, djelatnici mogu bolje iskoristiti svoje vrijeme. Primjerice, kako se svi podaci nalaze u jednoj bazi podataka, ne moraju više provoditi vrijeme tražeći potrebne informacije u raznim programima. Također, uz ERP nema potrebe za dodatnim programima, što znači da ne morate više plaćati obuke za rad u istima.

2. Automatizirati ćete procese

Kod repetitivnih poslova i u programima gdje je potrebno ručno unositi podatke i izmjene, postoji velika mogućnost pogreške. Uz to, takve jednolične aktivnosti frustriraju djelatnike, koji nepotrebno gube vrijeme na njima. Unutar ERP rješenja je moguće automatizirati takve poslove i tome smanjiti ili potpuno izbaciti potrebu za ručnim unosom informacija. Time se smanjuje i učestalost pogrešaka, a djelatnici se mogu posvetiti bitnijim aktivnostima. Tako se povećava produktivnost i zadovoljstvo radnika.

3. ERP omogućuje kvalitetne analitike

ERP rješenja pomažu u kreiranju izvještaja na dva načina. Prvo, sam program može stvarati izvješća prema potrebi. Takva su izvješća brzo gotova i točna, te djelatnici ne moraju raditi na njima danima: jedan klik je dovoljan kako bi se dobilo izvješće. Drugo, ERP sprema sve informacije koje djelatnici u njega unose u jedinstvenu bazu podataka. Zbog toga, stvara potpuna i sveobuhvatna izvješća, jer uzima u obzir sve podatke iz svih odjela. Izvješća su zaštićena, kako bi njima pristupili samo osobe koje su na to autorizirane, i omogućuju donošenje bržih i kvalitetnijih odluka za tvrtku.

4. Pojednostavljuje usklađenost sa zakonskim propisima

U svakodnevnom poslovanju treba pažljivo pratiti usklađenost aktivnosti za zakonskim propisima i regulativama. Situacija se posebno komplicira u međunarodnom poslovanju, gdje svaka država može imati svoja, posebna pravila. Srećom, ERP-ovi znaju biti lokalizirani, što znači da su prilagođeni određenom tržištu i zakonodavstvu. Uz to, omogućavaju izradu izvještaja u skladu sa zakonskim normama: primjerice, kod rada s kemikalijama.

5. Bolji odnosi s klijentima

Digitalno doba je donijelo značajne promjene u odnosima s klijentima. Danas se ljudi oslanjaju na online recenzije više nego ikad prije, te je zato sve važnije imati zadovoljne korisnike. Ovdje ERP također može pomoći. Većina ERP rješenja sadrži CRM (customer relationship management) alat, ili nudi mogućnost jednostavnog integriranja CRM-a. CRM, preko ERP-a, pristupa svim informacijama, od kontakt informacija do povijesti narudžbi. Time vam daje potpuni uvid u svakog klijenta, kako biste bolje razumjeli njihove potrebe.

Zaključak

Uvodenje-ERP-sustava-zakljucak

Neovisno o vrsti poslovanja i veličini tvrtke, svaka organizacija može imati koristi od uvođenja ERP sustava. ERP omogućava automatiziranje repetitivnih aktivnosti i procesa te povezivanje svih odjela u tvrtki. Garantira uštedu i povrat investicije, te povećanje produktivnosti i efikasnosti. Sve navedeno, i više od toga, možete pronaći u Microsoft Business Centralu – vrhunskom ERP rješenju. Kontaktirajte nas kako biste saznali više!

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – BGA. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.

Pročitajte više o nama.