Kako je to biti žena u IT industriji?

28 ožujka, 2023
Žene u IT industriji - Omega Software

Naše Kristina, Klaudija, Vanja i Tanja su pričale s Telegramom kako je to biti žena u IT industriji. Tekst prenosimo u cijelosti.

U Europskoj uniji žene čine 52 posto populacije, a zarađuju 19 posto manje od muškaraca. Ako za primjer uzmemo IT sektor koji je trenutačno najpropulzivnije područje rada, od osam milijuna zaposlenih u tom segmentu u EU, samo 17 posto je žena, govore posljednji podaci Europskog ureda za ravnopravnost spolova.

Stoga smo uoči Dana djevojaka i žena u IT-ju, koji se obilježava svake godine u travnju, razgovarali s Kristinom, Tanjom, Klaudijom i Vanjom koje su pregazile poražavajuće europske brojke. Za njih nam, naime, u IT tvrtki Omega Software kažu da su četiri stupa firme.

Žene teže pregovaraju povišicu

“Držimo li četiri kuta tvrtke? Moguće je, ali uz suradnju sa svim ostalim kolegicama koje su danas u Omegi na vodećim pozicijama, a na koje su došle nakon niza ostvarenih rezultata i predanog rada. Naravno, i uz punu podršku muških kolega te mindset organizacije koja cijeni navedene vrijednosti”, ističe Kristina Škripač, HR bussines partner u Omega Softwareu.

Mišljenja je da probijanje barijere ‘staklenog stropa’ dolazi iz nas samih – iz veće hrabrosti da kažemo ono što mislimo, otvoreno pričamo o svojim potrebama i učimo biti manje samokritične. “Dobar primjer su razgovori za posao. Muškarci će se javiti i ako ne zadovoljavaju sve uvjete koji se traže jer će ‘taj dio naučiti u hodu”, govori.

S druge strane, dodaje, žene se u većini slučajeva neće ni prijaviti jer nisu 100 posto sigurne da pokrivaju sve što se traži. Uz to su često samokritičnije i imaju veću zadršku kod pregovaranja o povišici, a smatra kako najveću ulogu u jednakosti spolova igraju odgoj i obrazovanje.

Kristina Škripač

Više žena u grupi

Kristina naglašava kako se Omega Software može pohvaliti time da ima više ženskih, nego muških voditelja unutar organizacije. U ovoj firmi, kaže, žena ženi nije vuk, već se međusobno osnažuju.

“To su sve redom velike ekspertice u svom poslu koje se hrabro i samouvjereno znaju izboriti za svoja prava te pridobiti punu podršku muških kolega”, ponosno će Kristina koja je 15 godina radila u turizmu i prodaji.

Najveći je izazov pronaći talent

Kristina je 2019. godine počela raditi u Omega Softwareu, a krenula je od administrativne podrške HR-u i provođenja operativnog dijela posla te korak po korak prolazila svaki segment ljudskih potencijala. Oduvijek ju je privlačio rad s ljudima.

“Zahvaljujući recruitmentu naučila sam se brzo prilagođavati promjenama tražeći široku paletu kadrova kroz razgovore s različitim ljudima, kao i pratiti trendove. U selekciji s kolegama sudjelujem u odabiru informatičkih i digitalnih stručnjaka, što mi je ujedno i najveći izazov u poslu, ali i velika vrijednost  –  učim od vrhunskih stručnjaka te malo po malo shvaćam na koji način razmišljaju”, govori HR business partnerica koja se u slobodno vrijeme bavi trčanjem.

Prvi posao nakon faksa

Tanja Pavetić u Omega Softwareu pak radi 12 godina. Posao junior konzultantice joj je bio prvi nakon fakulteta, ne računajući raznorazne studenske poslove. Prisjetila se kako je tada IT industrija bila znatno drugačija, posebice za žene. Kad je ona stigla, u firmi je bilo tek 50 ljudi, a danas ih je duplo više.

“Bilo je puno manje potražnje za novim kadrom, pogotovo friško diplomiranim studentima. Omega Software je bila jedna od rijetkih IT firmi koja je zapošljavala početnike na poziciju junior konzultanata. S obzirom na to da sam diplomirala smjer informatike na Ekonomskom fakultetu, konzultantski posao mi se činio kao najzanimljivija opcija”, kaže.

Tanja Pavetić

Našla se u prezentacijama i predavanju

Po dolasku u tvrtku isprva je radila s mentorom, no ubrzo je samostalno preuzela poslove i počela voditi veće projekte poput implementacije digitalnog rješenja Centrix.

“Vrlo brzo se pokazalo da mi držanje prezentacija i objašnjavanje naših kompleksnih sustava na jednostavan i pristupačan način vrlo dobro ide, pa su se moje odgovornosti proširile u područje podrške prodaji i držanja mnogobrojnih predavanja na konferencijama. To mi je još uvijek jedan od značajnih dijelova radnih obaveza”, ističe.

Zadnjih tri godine je na poziciji voditeljice Odjela za podršku prodaji i razvoju poslovanja u dijelu tvrtke koji se bavi implementacijom rješenja za upravljanje dokumentacijom, a to joj je najizazovniji dio karijere dosad jer se više ne brine samo za sebe i svoj dio posla, već i za ljude iz tima.

Balans privatnog i poslovnog života

Od početka svoje karijere naglašava kako joj je glavni cilj izbalansirati privatni i poslovni život, što joj u dosta velikoj mjeri ide za rukom. Često radi prekovremeno, no veli kako izgubi pojam o vremenu i na to ne gleda kao opterećenje.

“Kad voliš ono što radiš i uživaš u tome, nije ti problem nekad ostati dulje ili doći ranije. No, težim tome da imam život i van posla, kao i svi mi. Balans će mi uvijek biti prioritet pri odabiru daljnjih koraka u mojoj karijeri”, priznaje Tanja koja u slobodno vrijeme obožava igrati videoigre i izrađivati nakit te mini skulpture likova iz igara.

Napredovala je korak po korak

S njom se slaže i Klaudia Teković, direktorica poslovnog područja koje se bavi rješenjima za poslovne softwaree i razvojem sustava po mjeri korisnika. Na novoj je poziciji od listopada prošle godine, a kao i Tanja, počela je raditi na poziciji junior konzultanta prije više od osam godina.

“Moj karijerni put izgleda baš ‘by the book’. Postupno sam napredovala do radnog mjesta senior konzultantice i voditeljice tima”, prisjeća se magistrica informatike.

Razlog zašto se zadržala toliko dugo jest taj što ima odličnu ekipu s kojom sjajno surađuje i priliku da napreduje.

Klaudia Teković

U IT-ju se stvari znatno mijenjale

U srednjoj školi je, dodaje, naginjala sociologiji te tada nije ni slutila da će se pronaći u IT-ju.

“Danas mi je iznimno drago jer sam upisala Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, iako sam tijekom studija bila u situacijama kada nisam bila sigurna što ću konkretno raditi nakon stjecanja diplome. Nisam se dugoročno vidjela u poslu razvojnog inženjera, za što se veći dio kolega odlučio”, govori.

Poslovna analiza kao takva, nastavlja Klaudia, u to se vrijeme tek krenula pojavljivati u oglasima za posao i nije bilo puno susreta studenata i poslodavaca na kojima bi imala prilike čuti više o tome. “Srećom, danas je situacija za studente bitno povoljnija”, smatra Klaudia koja od posla bježi na odmor u planine.

Generacije mogu međusobno nešto naučiti

Ono što ju je najviše obilježilo u samim počecima karijere jest rad s iskusnijim kolegama od kojih je naučila sve što danas zna, kao i prilika da radi na velikim projektima.

Poučena vlastitim iskustvom, kaže kako zato nastoji biti pravedna šefica te rad djelatnika valorizirati isključivo prema razini stručnosti i doprinosu poslu, odbacujući bilo kakav oblik diskriminacije, pa tako i prema spolu.

“Gledajući kolege i kandidate na razgovorima za posao, nerijetko se događa da su žene te koje više sumnjaju u svoje znanje i vještine. Često se podcjenjuju pa samim time i teže pokreću temu o plaći i promaknuću. Trudim se da kod svakog člana mojeg tima povišica bude potaknuta pravovremeno od Omege kao poslodavca, a ne da je sami moraju tražiti”, objašnjava.

Karijeru počela u sektoru energetske učinkovitosti

Vanja Hartman, ovlaštena energetska certifikatorica, stručnjakinja za mjerenje i verifikaciju ušteda te stručnjakinja za zelenu gradnju, jedna je od novijih članica Omega Software tima.

Stigla je prije godinu dana na poziciju voditeljice Odjela podrške prodaji i razvoju poslovanja u IoT sektoru koji radi na razvoju i implementaciji raznih rješenja baziranih na IOT tehnologijama.

Po zanimanju je diplomirana inženjerka strojarstva, a svoju je karijeru započela još 2007. godine u Programu Ujedinjenih naroda za razvoj na projektu “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj”.

Vanja Hartman

Ulaganje u edukaciju

Ondje je radila na nekoliko pozicija i napredovala do mjesta koordinatorice na projektu za uspostavu registra zgrada u vlasništvu i na korištenju Vlade.

Smatra kako je ulaganje u znanje i obrazovanje iznimno važno pa je zato tijekom 16 godina karijere završila niz edukacija, radila na brojnim projektima u raznim ulogama i sudjelovala u izradi raznih tehničkih publikacija.

Jako voli, dodaje, obradu podataka i tablice, a kad je stigla u Omega Software ju je najviše dojmila Kristina jer ju jako srdačno dočekala. “Ne samo mene, nego svakog novog člana tima. Mogu reći da od svih radnih mjesta na kojima sam radila, ovdje mi je komunikacija i atmosfera najbolja”, ističe.

Novi izazov u IT industriji

Kako bi spojila svoje bogato iskustvo iz područja energetske učinkovitosti i IT sektor u kojem je oduvijek željela raditi, javila se za novu poziciju u Omega Softwareu. Naime, unutar IOT sektora se kontinuirano razvija vlastita IoT Complete platforma koja je centralno mjesto koje povezuje mjerna mjesta i razne procese te korisničke web aplikacije.

“Oduvijek sam imala želju raditi u IT sektoru, ali nisam htjela napustiti rad u području energetske učinkovitosti. Tako da sam se odlučila upustiti u novi izazov jer sam smatrala da najviše mogu doprinijeti baš u ovom sektoru”, kaže Vanja koja, kad nije na poslu, ponosna je mama troje klinaca.

Rade po principu ‘ključ u ruke’

Za provedbu kvalitetnog IoT projekta nužan je cjeloviti pristup – od odabira mjerne opreme, učestalosti prihvata podataka, platforme, pa sve do vizualizacije podataka na način koji je korisnicima bitan i koji im pruža ključne podatke te informacije u realnom vremenu.

Kako bi svojim korisnicima olakšali sve segmente provedbe projekta, njihove usluge mogu se pružiti i prema principu ‘ključ u ruke’. Trenutni fokus im je na rješenjima u području nadzora nad potrošnjom energije i vode koji korisnicima olakšavaju utjecaj na smanjivanje svojih operativnih troškova.

“Naš IoT sektor je relativno mlad, ali raspolaže stručnjacima iz raznih područja s višegodišnjim iskustvom.  Kroz rješenja koja razvijamo želimo pomoći našim korisnicima da iskoriste sve prednosti koje mogu dobiti od primjene IoT tehnologija”, zaključuje.

Izvor: Telegram.hr