Machine learning i ERP sustavi

23 svibnja, 2021
Machine learning i ERP sustavi

ERP sustavi sve češće imaju središnju ulogu u poslovanju tvrtki. Omogućavaju upravljanje svim poslovnim aktivnostima, od proizvodnje preko nabave do računovodstva, koristeći samo jedan softver. Tako je cjelokupno poslovanje na jednom mjestu, sve su aktivnosti međusobno spojene, što ubrzava aktivnosti i garantira smanjenje pogrešaka. Između ostalog, sve navedeno je moguće zahvaljujući machine learning-u (strojnom učenju).

Machine learning je podskup umjetne inteligencije (AI) zahvaljujući kojem kompjuteri uče i odrađuju zadatke bez da su za to programirani. Machine learning je posebno relevantan kada pričamo o legacy ERP sustavima. Ovdje se radi o starim ERP-ovima, bazirani na staroj tehnologiji, koji se više ne ažuriraju. Takvi ERP-ovi su bili stvoreni kako bi izvršavali određene zadatke na određen način, bez mogućnosti improvizacije. Zbog toga su u današnjem svijetu malo korisni. No, takvi se sustavi mogu značajno unaprijediti uvođenjem machine learning-a, zbog kojeg postaju efikasniji i točniji u predviđanju budućih događaja.

Osim u slučaju legacy ERP-ova, machine learning se koristi i u ostalim, suvremenim ERP rješenjima jer značajno doprinosi kvaliteti i efikasnosti programa. U nastavku ćemo navesti nekoliko primjera, kako točno machine learning unapređuje ERP.

1. Identifikacija i rješavanje problema

Svaki se ERP sustav redovito nadograđuje kako bi radio bez prekida. No, machine learning može pomoći tehničarima u predviđanju i rješavanju problema. Tako ERP skuplja razne podatke koje uspješno procesuira zahvaljujući machine learning-u, te može dostaviti preciznu analizu stanja i akcija koje je potrebno poduzeti kako bi se problem riješio. Ubuduće će se sličan problem moći i spriječiti, jer će ga sustav na vrijeme prepoznati i obavijestiti korisnike.

2. Pomoć u proizvodnji

ERP je esencijalan u modernoj proizvodnji, a postaje apsolutno nezamjenjiv kada se kombinira s machine learningom. Naime, takav sustav može prepoznati procese koji usporavaju proizvodnju te ponuditi rješenje kojim će povećati efikasnost proizvodnje. Isto tako, može prepoznati potencijalne probleme prije nego što se dogode i tako izbjeći nepotrebne zastoje. Machine learning može povećati preciznost strojeva i smanjiti njihova razdoblja prekida rada. ERP sustav koji je spojen sa skladištem i nabavom može odrediti kada će biti potrebno naručiti sirovinu, kako bi proizvodnja tekla bez prekida. Zahvaljujući machine learning-u, proizvodnja postaje brža, efikasnija, a sam proizvod kvalitetniji.

3. Kvalitetniji odnosi između odjela

ERP sustavi obično su povezani sa svim odjelima jedne tvrtke. Time se stvara centralizirani sustav koji spaja sve aspekte poslovanja i pojednostavljuje svakodnevne aktivnosti. Kako smo gore naveli, machine learning može spojiti skladište, nabavu i proizvodnju kako bi odredio trenutak kada je potrebno naručiti sirovinu. Sustav isto tako, analizom prethodnih trendova, može predvidjeti razdoblja najveće i najmanje potražnje i odrediti što će vam i kada točno trebati. Podaci će biti dostupni svim odjelima i radnicima u isto vrijeme.

4. Napredna analitika

Količina podataka koje je potrebno analizirati kako bi se dobila slika stanja određene tvrtke postaje s godinama sve masivnija, posebno kada su u pitanju velike firme. Radi se o aktivnosti koja se jednostavno ne može prepustiti ljudima jer će rezultati doći sporo i s visokim postotkom pogreške. Stoga su za to zaduženi ERP sustavi. Ovdje machine learning ponovno osigurava najbolje rezultate. Uz machine learning, ERP istovremeno ima uvid u trenutno stanje, prošlost tvrtke, i može predvidjeti buduće trendove. Dodatno, možete pratiti ponašanja točno određene skupine kupaca kada se nalaze na vašoj stranici i prilagoditi ponudu njima kako biste imali bolje konverzije.

5. Marketing

Machine learning može pomoći tvrtki u pronalasku novih prilika za prodaju i marketing. Naime, kako smo već naveli, tvrtke mogu točno provjeriti tko kupuje određene proizvode. Takve su analize bitne jer tvrtka može uočiti da je zanemarila bitan dio tržišta. Koncentrirajući se na marketiranje prema tom dijelu, tvrtka može pronaći nove klijente i znatno povećati svoje prihode.

6. Prepoznavanje prevara

ERP sustavi dugoročno analiziraju ponašanje klijenata određene tvrtke. Zahvaljujući machine learningu, nakon nekog vremena mogu prepoznati ponašanje koje se smatra prevarom. To je posebno bitno u današnje vrijeme, kada su bankovne transakcije i kupovina prebačene online. Napretkom tehnologije, softveri će moći sve točnije i brže pronalaziti prevare i pogreške i time osigurati sigurnost kupaca i tvrtki.

Zaključak

Machine learning

Vođenje tvrtke je težak posao bez obzira na veličinu iste. Odgovornosti je mnogo, posla još i više. Potrebno je uvijek imati sve pod kontrolom kako bi tvrtka najbolje poslovala, s najvećim profitom. Pratiti poslovanje kroz desetke izvještaja od raznih odjela je neizvedivo, komplicirano i podložno pogreškama koje mogu imati ozbiljne posljedice.

Na sreću, danas je poslovanje uvelike olakšano tvrtkama koje koriste ERP-ove, posebno u kombinaciji s machine learningom. Sve što vam je potrebno se nalazi na jednom mjestu. Stroj sam izrađuje izvještaje, prati poslovanje, predviđa trendove. Vi se napokon možete posvetiti ključnim dijelovima svog poslovanja te time povećati produktivnost sebe i Vaše tvrtke.
Moderna tvrtka ne može biti konkurentna bez ERP-a koji implementira machine learning. Ako vas zanima nabava takvog kompletnog rješenja, obratite nam se s povjerenjem.

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – BGA. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.
Pročitajte više o nama.