Međunarodni dan sreće

20 ožujka, 2023
Međunarodni dan sreće

Bok svima,

Danas je poseban dan, jer došlo nam je proljeće! ?

No, danas nije samo prvi dan proljeća, nego i Međunarodni dan sreće! ?

Što vi odgovorite kada vas netko pita „Što uistinu želite“?

Većini nas odgovor je „Želim biti sretan“, no malo nas zna kako sreću postići, i još važnije, kako ju zadržati.

Sreća je nešto čemu svi težimo, ta težnja je univerzalna, stoga možemo reći da je potraga za srećom ako ne jedini, onda sigurno jedan od temeljnih ljudskih ciljeva.

Ujedinjeni narodi uvidjeli su važnost sreće, stoga su, kako bi ukazali na značaj sreće u životima svih ljudi, 2012. godine proglasili Međunarodni dan sreće koji se slavi 20. ožujka diljem svijeta.

Osjećaj sreće naše je osnovno pravo, to je ono što nas pokreće i motivira da budemo bolji prema sebi i drugima.

Iako je pitanje sreće kompleksno i uključuje mnogo malih stvari koje trebamo napraviti kako bismo ju postigli i zadržali, znanstvenici su utvrdili da nekad i malim pomakom, malim „preslagivanjem“ svog dnevnog rasporeda, svatko može, barem na nekoliko trenutaka, osjetiti istinsku sreću i zadovoljstvo.

Akcija za sreću pokret je koji je osnovao profesor ekonomije i stručnjak za sreću, Richard Leyard. Akcija ima više od 4.500 članova iz 68 zemalja širom svijeta, a ukazuje na važnost dvaju „faktora“ koji utječu na sreću.

Glavni vanjski faktor je kvaliteta odnosa koje imamo kod kuće, na poslu, u svojoj zajednici, ali i ono što se često zaboravlja – kvaliteta odnosa sa samim sobom. Dok je unutarnji faktor mentalno zdravlje.

Akcija za sreću predlaže i konkretne korake na putu do sreće, od kojih smo izdvojili i sumirali one ključne:

1. Pomaži drugima. Ili, čini drugima što želiš da drugi čine tebi. Budite ljubazni, jer nikad ne znate kakav je nečiji život. Svi smo mi u ovome zajedno, stoga trebamo ostati povezani, shvatiti da nismo sami te davati i primati ljubav što je više moguće. Dobra djela se šire kao virus. Uljepšaj nekome dan, netko će ga sutra uljepšati tebi, i nekoj trećoj osobi, i četvrtoj i tako dalje i tako dalje… Nekad nismo ni svjesni koliko nekome pomognemo samo jednim osmjehom. ?

2. Vježbanje i meditacija. Svi znamo koliko je tjelovježba važna i kako se dobro osjećamo nakon treninga, a ako niste probali meditaciju, vrijeme je da probate. Ukoliko niste fan istočnjačkih metoda, pokušajte s molitvom. Kako je bitno pokrenuti se, ubrzati rad srca i nakratko „izmučiti“ tijelo vježbanjem, tako je bitno i znati se smiriti, odmaknuti od situacije koja nam predstavlja problem, sagledati ju objektivno i uočiti koje su to stvari na koje možemo, a koje su stvari na koje ne možemo utjecati te djelovati u skladu s tim.

Sreća, iako je osnovno pravo, ne dolazi uvijek sama od sebe. Sreća mnogo ovisi o nama samima, našem unutarnjem doživljaju, aktivnostima koje radimo i ljudima kojima smo okruženi. I ne, postići sreću ne mora biti komplicirano, dovoljne su male stvari, mali koraci u pravom smjeru – to je ono što dugoročno čini razliku!

Izaberi sebe, izaberi biti sretan, jer vjerovao ili ne – imaš tu moć!

Izdvojili smo i nekoliko motivirajućih citata:

“Ljudi se tisuću puta više trude da steknu materijalno nego duhovno bogatstvo, mada je sasvim sigurno, da našu sreću stvara ono što jesmo, a ne ono što imamo.” – Arthur Schopenhauer

“Ako nekad, jureći za srećom, nađete tu sreću, vi ćete, kao i ona starica što je tražila naočale, otkriti da vam je sreća sve vrijeme bila na nosu.” – Bernard Shaw

“Čovjek je sretan samo onda kada uspije usrećiti drugoga.” – Bruno Bjelinski

„Sreća je stvar izbora. Možeš izabrati da budeš sretan. Život će ti biti stresan, ali tvoj je izbor hoćeš li dozvoliti da to utječe na tebe ili ne.“ – Valerie Bertinelli

I za kraj jedan smiješni, ponekad jedini koji stvarno pomaže ?:

“Tko želi biti sretan, mora ostati kod kuće.” – Konfucije