Međusobna povezanost IoT-a i umjetne inteligencije

3 prosinca, 2021

Internet stvari (skraćeno IoT – Internet of Things) je tehnologija koja pomaže u sakupljanju ogromnog broja podataka iz raznih izvora. Svakog dana IoT uređaji stvaraju 1 milijardu GB podataka.

Danas se IoT tehnologija primjenjuje u raznim “stvarima”, kao što su nosivi uređaji, frižideri, senzori i drugi uređaji koji se mogu spojiti na internet. Ipak, IoT ima puno veći potencijal kada se kombinira s umjetnom inteligencijom i stvara AIoT (Artificial Intelligence of Things).

Naime, AIoT uređaj može sakupljati podatke te ih analizirati i donositi odluke temeljene na istima, bez ljudske intervencije. Kombinacija IoT-a i umjetne inteligencije ima koristi za stručnjake, ali i za tvrtke te privatne korisnike.

Koristi AIoT-a

Neke od koristi kombiniranja IoT-a i umjetne inteligencije u poslovanju su:

1.   Bolja radna učinkovitost

Uz umjetnu inteligenciju u IoT-u, moguće je pronaći uzorke koji se ne mogu prepoznati jednostavnom analizom podataka. AI može pomoći predvidjeti situacije i definirati potrebne izmjene kako bi se dosegnuli idealni rezultati u poslovanju. Time AIoT daje uvid u nepotrebne i ponavljajuće procese, koji se zatim mogu optimizirati.

2.   Upravljanje rizicima

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji u IoT-u, tvrtke mogu bolje razumjeti i predvidjeti potencijalne rizike za poslovanje, te automatizirati poželjne odgovore na takve izazove. Na taj način se smanjuju financijski gubici i kiberprijetnje.

3.   Stvaranje boljih proizvoda

Kombinacija IoT-a i umjetne inteligencije na tržište donosi nove, kvalitetnije proizvode, koje tvrtke mogu koristiti u svrhu brzog procesiranja i analize podataka.

AIoT u praksi

Postoji mnogo načina kako se AIoT može primijeniti u praksi, a osim gore navedenih, razne primjene utječu izravno na potrošače. U nastavku ćemo navesti nekoliko primjera:

1.   Pametna maloprodaja

U trgovinama, pametne kamere mogu koristiti prepoznavanje lica kako bi identificirale kupce na ulazu. Sustav tako prikuplja informacije o klijentima – njihov spol, odabrane proizvode, količinu prometa, itd. Analizom tih podataka, predviđa ponašanje kupaca te zatim donosi odluke za bolje poslovanje, od marketinga do pozicioniranja proizvoda. Uz to, pametne kamere mogu prepoznati kupce i tako im omogućiti izbjeći blagajne, što se već i događa u Amazon Go trgovinama.

2.   Praćenje prometa

Promet, a posebno prometne gužve, su iznimno velik problem u svim svjetskim gradovima. No, moguće je u stvarnom vremenu dronovima nadzirati promet, kako bi se smanjile gužve. Navedeni dronovi snimaju veliko područje, skupljaju podatke o prometu te ih šalju UI sustavu koji analizira podatke i donosi odluke o preusmjeravanju prometa po potrebi.

3.   Autonomna vozila

Iako su potpuno samovozeći automobili još uvijek nedostupni, AIoT se može primjenjivati u “običnim” vozilima. Tehnologija prati stanje vozila i potrebu za održavanjem, smanjuje potrošnju goriva i prepoznaje opasnu vožnju. Uz to, postoje autopilot sustavi u Tesla vozilima koji koriste radare, GPS i kamere kako bi skupili podatke o stanju na cesti; te podatke zatim UI analizira i donosi odluke na temelju istih.

Zaključak

Spajanje umjetne inteligencije i IoT-a postaje sve popularnije, te konstantno pomiče granice tehnologije. AIoT inovacija ima sve više, sve su zanimljivije, i vode nas u sve povezaniju budućnost.