Održan webinar “Načini objave podataka na Portal otvorenih podataka”

27 veljače, 2024
Održan webinar "Načini objave podataka na Portal otvorenih podataka"

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva je 26.02.2024. organizirao webinar “Načini objave podataka na Portal otvorenih podataka” kojeg je održao naš djelatnik Dario Iličić. 

SDURDD je početkom ove godine pokrenuo niz aktivnosti oko donošenja nove politike otvorenih podataka od kojih je jedna bila održavanje webinara oko načina objave podataka pred predstavnicima ministarstava i javnopravnih tijela. Webinaru je prisustvovalo više od 70 predstavnika tijela koje sadrže visokovrijedne podatke koji se objavljuju ili će ih biti potrebno objaviti na Portalu otvorenih podataka. Visokovrijednim podacima smatraju se geoprostorni podaci, financijski podaci i statistički podaci. Neki od sudionika bili su Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, Državni zavod za statistiku, Državna geodetska uprava, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i sl. 

SDURDD-u je cilj kroz novu politiku otvorenih podataka i provođenje akcijskog plana poboljšati kvalitetu i kvantitetu podataka koji se nalaze na Portalu otvorenih podataka te će to uključivati angažman većine Omeginih korisnika. Krajem prošle godine Omega je u produkciju pustila Centralizirani transformacijski servis koji služi kao centralno mjesto za dohvat, transformaciju i objavu podataka čime se nadamo da će se kvaliteta podataka znatno poboljšati te da će Hrvatska ponovno biti pri samom vrhu Europe po otvorenosti podataka (trenutno smo, nažalost, pri samom dnu).

Prezentacija će služiti SDURDD-u za akcijski plan nove politike otvorenih podataka kako bi se poboljšala kvaliteta, ažurnost i količina objavljenih podataka.

Tri su načina objave:

  • ručno kroz Portal otvorenih podataka i CKAN-ovo sučelje
  • CKAN API 
  • Centralizirani transformacijski servis

Ručna objava kroz sučelje portala je najjednostavnija jer ne zahtijeva tehničko predznanje, odvija se kroz forme ali se ne može automatizirati i traži korisnika konzistentnu ručnu objavu.

Objava putem CKAN API-ja podrazumijeva angažman razvojnih inženjera kako bi se objava podataka automatizirala paralelno uz objavu na nekim drugim aplikacijama/web rješenjima. Može se potpuno automatizirati, ali zahtijeva dodatne resurse od strane Izdavača kako bi se doradili njihovi trenutni sustavi.

Objava putem Centraliziranog transformacijskog servisa slična je kao i CKAN API jer zahtijeva prvobitno postavljanje od strane razvojnih inženjera, ali nakon inicijalnog postavljanja može se uređivati kroz sučelje automatizacija te sustav pruža dodatno transformaciju podataka u CSV, JSON i XML formate kako bi se mogli lakše ponovno upotrijebiti.