Omega AI Hackathon 2023: pregršt talenta i odličnih ideja došlo do izražaja

19 rujna, 2023

Iza nas je uspješno izdanje Omeginog AI Hackatona – bilo je tu pregršt odličnih ideja, ali i druženja i dobre zabave.

U petak 15. rujna 2023. godine u Omegi je održan Hackaton koji je okupio tri tima koja su u veseloj i radišnoj atmosferi radili na inovativnim mini-projektima koji će korištenjem umjetne inteligencije (AI) rješavati različite izazove s kojima se suočavamo u svakodnevnim radnim zadacima.

O pobjednicima su odlučivale nijanse – dogovorom upravo natjecatelja.

Pobijedio je tim „Kobe AI“ čiji su članovi Ivan Halusek, Mate Jović, Matija Brodić, Jure Bilić i Ivona Rebrović Smetko smislili napredni način za obradu Centrix dokumenata korištenjem umjetne inteligencije: od generiranja sažetka, automatske klasifikacije, do generiranja prijevoda i audio zapisa iz teksta.

„Hackathon je bio zaista odlično iskustvo, ali prije svega prilika za učenje i razvoj. Naravno, najviše smo naučili o tome sto je točno AI, te kako ga pravilnije koristiti. Želio bih pohvaliti sve sudionike Hackathona jer smo imali prilike vidjeti perspektivne teme i zanimljive načine implementacije istih. Iako je Hackathon bio sjajna platforma za testiranje i predstavljanje našeg koncepta, vjerujem da projekt ima potencijal koji nadilazi kontekst ovog natjecanja. Vjerujem da uz prave resurse, podršku i vodstvo, ovaj projekt može izroditi sjajne rezultate.“ – rekao je Ivan Halusek, idejni tvorac Kobe AI tima.

„IoT“ tim (Silvano Menegoni i Tihomir Sakić) analizirao je metode detekcije anomalija na podacima, dok je „Centrix AI“ tim (Matija Perković, Nikola Crnogorac, Vanja Kostanjevac, Igor Ilić) istražio naprednu interakciju s korisnikom na temu uredbe o uredskom poslovanju, pomoću ChatGPTa.

„Prijaviti se na ovaj AI Hackathon zahtijevalo je hrabrosti i entuzijazma za uroniti u područje u kojem tek trebamo skupiti više iskustva, sve u ograničenom vremenu od jednog popodneva. Sretan sam da su svi sudionici – i developeri i konzultanti – imali priliku osobno doprinijeti u izgradnji rješenja i naučiti više o umjetnoj inteligenciji, njezinim prednostima, a najviše o ograničenjima.“ – naglasio je Igor Gorečan, organizator Hackathona ispred Omeginog tech tima.

Hvala svima koji su sudjelovali na projektu, prije svega natjecateljima, ali i predstavnicima Omeginog Tech tim-a: Mladenu Korugi i Igoru Gorečanu koji su nadgledali natjecanje, a uz to i pomagali i davali korisne savjete!

Bravo, ponosni smo na Vas! ???