Omega software na drugoj iteraciji globalnog Microsoftovog Energy Core Hackatona

23 svibnja, 2021
Druga iteracija globalnog Microsoftovog Energy Core Hackatona

Kao jedan od vodećih Microsoftovih partnera na ovim prostorima, bitno nam je biti u toku sa novim trendovima i stremiti da budemo barem korak ispred drugih.
U skladu s time, Omega software je od 31.8. do 7.9.2020. sa svojim R&D timom, kojeg čine Bojan Antolović, Renata Đapić, Cristopher Kurtin, Vladimir Mašala i Silvano Menegoni, sudjelovala u drugoj iteraciji globalnog Microsoftovog Energy Core Hackatona.
Microsoft Energy Core Hackaton dio je Microsoftove inicijative za izvrsnost u energetskom sektoru (Microsoft Energy Core). Cilj ove inicijative je ubrzati digitalnu transformaciju, raditi na združivanju raznih subjekata uz dodatno usavršavanje unutar energetskog sektora, a sve kako bi se postigla dugoročna energetska učinkovitost i održivost u proizvodnji i distribuciji energije.
Osim Omega software, sudionici ovog hackatona bili su tvrtke predvodnice energetskog sektora te centara znanstvene izvrsnosti. Energy Core Hackaton je pred sudionike predstavio problem pravovremenog i preciznog detektiranja stakleničkih plinova korištenjem javno dostupnih podataka. Trenutno, javno dostupni podaci koji prikazuju nastanak stakleničkih plinova stvaraju problem neprecizne lokacije izvora stakleničkih plinova.
Primjenom raznih ML modela i uporabom rješenja iz portfelja Microsoftove podatkovne platforme (Azure Data Bricks, Azure Cosmos DB, Azure Machine Learning Studio, Cognitive Services, Power BI i sl.) tim Omega software je u dva tjedna uz dostupnu pomoć tehničkih mentora i stručnjaka iz energetskog sektora razvijao rješenje koje bi znatno poboljšalo pravovremenu detekciju stakleničkih plinova.
Nadamo se dobrim vijestima iz Microsofta, a do tada Omega software nastavlja kontinuirano ulagati u svoj Research & Development (R&D) odjel koji svojim naporima uvijek iznova pruža inovativna rješenja, metode i pristupe stvarajući tako dodatnu vrijednost očitovanu u svakodnevnom radu, kako bi i dalje bili predvodnici u segmentu razvoja i integracije cjelovitih ICT rješenja.