Pizza day u Omegi

9 veljače, 2023
Pizza day u Omegi

Znate li koliko pizza se proda svake godine u svijetu?

Čak 5 milijardi!

Danas se obilježava međunarodni dan pizze 🍕🥳, stoga smo za naše Omegaše pripremili kviz da provjerimo njihovo znanje o ovom ukusnom jelu, a tri strastvena ljubitelja koja su imala najviše točnih odgovora, osvojila su i nagradu! Što drugo nego – pizzu. 😁

Čestitamo našim pobjednicima – Boži Čuli, Ivani Grgić i Mariu Ćeliću, a ostalim Omegašima želimo dobar tek uz slasne pizze! 🥳

Više o pizzi

Što napraviti od 6193 kilograma tijesta, 2244 kilograma umaka za pizzu, više od 3991 kilograma sira i otprilike 630496 komada feferona? Što drugo nego – najveću pizzu na svijetu!

Američki lanac Pizza Hut u ponudu je odlučio vratiti svoju „veliku New Yorker“ pizzu, a kako tu vijest najbolje proslaviti nego obaranjem Guinnessovog rekorda? S YouTuberom Airrackom otišli su u Los Angeles Convention Center i napravili pizzu od čak 13990 četvornih metara!

Ona može biti napravljena sa šunkom, sirom, gljivama, povrćem, morskim plodovima ili za najhrabrije, s ananasom, a danas slavi svoj dan – PIZZA! 🍕🍕🍕

Donosimo vam i recept za pizzu naše Omegašice, food blogerice Marije Herjavić Jerkić koja na svom instagramu redovito dijeli recepte za slastice i razna jela. Sigurni smo da ćete uživati!

Recept:
250g brašna tip 00
pola paketića suhog kvasca
žličica aromatizirane soli s mediteranskim biljem
malo šećera
tople vode (da poveže, ali da ne bude tekuće ni ljepljivo, oko 150-200g)
malo maslinovog ulja
nadjev po želji

📝
U zdjelu ubaciti brašno i u sredini napraviti udubljenje u koje se stavi kvasac, šećer i nešto tople vode. Kad se kvasac aktivira, dodati sol i još vode koliko je potrebno da se tijesto lijepo poveže i krene lagano odvajati od zdjele. Prekriti krpom i pustiti da se digne.

Ruke premazati maslinovim uljem da se ne lijepi, pa tijesto iz sredine podizati u zrak i na taj način razvlačiti, u oba smjera (okrenuti zdjelu za 90′ nakon prvog razvlačenja). Pokriti i pustiti da se još jednom digne.

Još jednom ponoviti postupak razvlačenja s nauljenim rukama jer se tako razvija gluten i tijesto bude bolje i prozračnije, pa prebaciti tijesto na lagano pobrašnjeni papir za pečenje. Pustiti minutu-dvije da odmori, pa razvući tijesto prstima tiskajući od sredine prema van ne dirajući rub, već ga pomalo tiskati i ostaviti veliki/debeli koliko želite.

Na sredinu staviti nadjev po želji i peći na 250′ koliko dugo volite/želite (ova se pekla manje od 10min).

Pečenu pizzu posipati origanom.
❕Origano uvijek dodati kad je pizza pečena.


Dobar tek i uživajte u Pizza day-u! 😁