Mijenjamo način na koji doživljavamo gradove u kojima živimo

Otvoreni podaci

Omega Software stvara kreativna programska rješenja i inovacije na području informatike koje nam omogućuju otvoreniju komunikaciju između građana i gradskih vlasti.

Razvili smo OpenDataStore (ODS) – platformu koja pruža pravu snagu otvorenim podacima i nudi brojna rješenja pametnim gradovima, regijama ili državama da se na jednostavan način otvore prema svojim građanima.

Korištenje OpenDataStore-a

Sva rješenja su pažljivo osmišljena da odgovaraju zahtjevima upravljanja modernim gradom:

N

Portal otvorenih podataka

ODS se temelji na portalu otvorenih podataka i aplikacijama usko povezanih sa standardiziranim modelima podataka usmjerenih prema poboljšanju kvalitete života građana.

N

Transparentnost

Pokazivanjem otvorenosti i transparentnosti stvara se veza povjerenja i razumijevanja s građanima, a gradovima olakšava ispunjavanje zakonskih obveza i donošenje odluka.

N

Microsoft Azure

ODS platforma je smještena na Microsoft Azure infrastrukturi što je čini fleksibilnom s obzirom na povećanje opterećenja i uvijek lako dostupnim.

OpenDataStore (ODS) platforma:

ODS OpenDataPortal

 

ODS OpenDataPortal je web rješenje za objavu, upravljanje i ažuriranje otvorenih podataka. Na ODS OpenDataPortalu se objavljuju prikupljeni podaci koji su istovremeno dostupni građanima.

Ti podaci su na primjer: lokacije škola i vrtića, meteorološki podaci, statistike i financijski podaci i sl. Tako objavljene informacije dostupne svima, poziv su kreativnim poduzetnicima da ih iskoriste kao resurse za izradu inovativnih aplikacija koje će nadalje opet služiti građanima.

ODS DataStage

ODS DataStage je web rješenje za objavu otvorenih podatka iz internih registara i služi za internu uporabu. Vrlo je jednostavan alat za pretvaranje podataka iz raznih registara i drugih izvora u CSV format koji udovoljava odredbi Zakona o pravu na pristupu informacijama NN br. 25/13, 85/15 da objavljeni podaci moraju biti u ‘strojno čitljivom obliku’.

Nakon što ODS DataStage za vas pretvori setove podataka u odgovarajući oblik, jednim klikom ih možete poslati na data.gov.hr, državni portal za objavu otvorenih podataka.

ODS DataStrage vam omogućuje:

 • Samostalno definiranje izvora podataka
 • Jednostavno dodavanje novih skupova podataka
 • Pregledan uvid u pripremljene skupove podataka
 • Opisivanje skupova podataka sukladno data.gov.hr nomenklaturi
 • Pretvaranje i objavljivanje podataka u CSV format na data.gov.hr portalu
 • Primanje obavijesti o promjenama na izvoru podataka

ODS DataStage softver ima vrlo jednostavno sučelje te je iznimno intuitivan za korištenje. Otvaranjem programa imate izravan, ažuriran i detaljan uvid u skupove podataka, a sami određujete koje ćete od tih skupova objaviti na središnjem državnom portalu otvorenih podataka data.gov.hr.

ODS MyCity

ODS MyCity je web i mobilno (iOS, Android, Windows Phone) rješenje za prijavu nepravilnosti od strane građana na području grada. ODS MyCity koriste građani preko weba ili ga instaliraju na svoje pametne telefone i putem njega označavaju lokaciju popraćenu objašnjenjem i/ili slikama mjesta u gradu koji traže popravke ili intervenciju gradskih tijela.

Najčešće se radi o blokiranim nogostupima ili parkinzima, divljim odlagalištima smeća, nepravilnostima na cestama itd. Djelatnicima grada omogućeno je odgovarati na te prijave i tako obavještavati građane o poduzetim mjerama.

Kombinacijom ODS OpenDataPortala otvorenih podataka i ODS MyCity rješenja gradovi svojim građanima šalju poruku da žele biti efikasniji i transparentniji te da su spremni prihvatiti sugestije za poboljšanje kvalitete života u gradu.

Dokazana kvaliteta

Omega Software će vam pružiti:

 • Pomoć u procjeni “AS-IS” stanja i pri analizi izvora podataka
 • Pomoć prilikom dizajna procesa objavljivanja podataka i implementacije ODS DataStagea
 • Trening za IT korisnike u pogledu pripreme izvora podataka, konfiguracije i održavanja ODS DataStage rješenja
 • Obuku za poslovne korisnike (zadužene za objavu podataka) vezano uz metodologiju rada, procese i korištenje ODS DataStage rješenja
 • Pomoć tijekom početnog postavljanja ODS DataStage rješenja i prilikom objave novih skupova podataka.
Korisnik zadovoljan kvalitetom

Zašto Omega Software?

Omega Software svojim klijentima nudi cjelovita, stabilna i pouzdana poslovna informacijska rješenja. Praćenjem tehnoloških trendova i stalnim stručnim usavršavanjem, našim korisnicima omogućujemo transformaciju tehnoloških mogućnosti u poslovnu stvarnost. Isključivi fokus na razvoj i implementaciju poslovnih informacijskih sustava te strateška partnerstva sa drugim vodećim informatičkim tvrtkama, garancija su da Omega Software ima iskustva, znanja i snage za realizaciju i najzahtjevnijih projekata.