Scrum.org je objavio Case Study o Omega Software – Agilna transformacija

17 listopada, 2023

S ponosom želimo podijeliti case study koji je Scrum.org napisao – o provedbi agilne transformacije našeg poslovanja. Uz suradnju tvrtke Agilist IT, napravili smo tranziciju s vodopad metodologije „Waterfall“ na Scrum! Za to smo koristili Scrum za implementaciju Scrum-a.

Ukratko o Case Studyu

Rješenja Omega Software su do sad unaprijedila poslovanje više od 300.000 korisnika. Ponosimo se svojom predanošću kvaliteti i zadovoljstvu korisnika. No tijekom godina, suočavali smo se s ponekim teškoćama u razvoju proizvoda za projekte javne nabave kroz primjenu procesa sličnih metodologiji vodopada („Waterfall“). Ti izazovi uključivali su organizaciju tima, jasnoću uvjeta i upravljanje backlogom. Procesi su bili fleksibilni i iterativno su inkorporirali agilne principe. To je pak stvaralo određene poteškoće našim timovima prilikom korištenja Microsoft Azure DevOps platforme. Međutim, to smo odlučili promijeniti.

Godine 2020., jasno smo uvidjeli potrebu za fundamentalnim promjenama i odlučno smo se na transformaciju. Inicirali smo primjenu Scrum-a, prepoznate agilne metodologije, kao i standardizaciju operativnih praksi na razini čitave tvrtke. Scrum, kao agilan okvir, pruža ključne alate za učinkovito vođenje razvojnog procesa složenih rješenja. Srž Scrum-a leži u Scrum timu, sastavljenom od stručnjaka koji zajedno posjeduju sve potrebne kompetencije i znanja za isporuku vrijednosti ključnim korisnicima. 

Odluka o uvođenju Scrum-a kao centralnog okvira za naše poslovanje proizašla je iz inspiracije pozitivnim iskustvima agilnih timova koji su prednjačili u industriji. Svjesni važnosti strukturnog pristupa promjeni, uključili smo procjenu postojećih procesa i alata koju je provodio stručni vanjski partner, Agilist IT, s iskusnim Scrum trenerima. Kao prvi korak prema potpunom preobražaju, implementirali smo koncept “upotrebe Scrum-a za primjenu Scrum-a”, formirajući poseban Scrum tim nazvan “Optimizacija razvojnog procesa”. Taj tim je imao ključnu odgovornost za provođenje transformacije na razini tvrtke. Njihova moć ležala je u sposobnosti poticanja promjena i transformacije organizacije u agilan entitet, kontinuirano provodeći eksperimente i unaprjeđenja temeljena na vrijednim povratnim informacijama. Ovaj pristup osigurao nam je čvrst temelj za daljnji razvoj i ostvarivanje poslovnih ciljeva kroz agilnost i transparentnost u svim aspektima našeg poslovanja.

Kako je tekla ova implementacija Scrum metodologije razvoja softvera? Na koji je način Scrum optimizirao naše poslovanje?

Pročitajte studiju slučaja koju je napisao Scrum.org.

Omega-Software-3.0-Final_konv_HR_final