Što je ERP sustav? Kratka povijest i načini implementacije

23 svibnja, 2021
Što je ERP sustav

ERP je kratica za Enterprise resource planning, a odnosi se na sve softvere i sustave koji omogućuju upravljanje poslovnim procesima. Tipično se sastoji od više integriranih aplikacija sa središnjom bazom podataka, koja skuplja podatke iz svih odjela u određenoj tvrtki: knjigovodstvo, proizvodnja, nabava, kadrovski ured, itd.

ERP sustavi automatiziraju, olakšavaju i povezuju mnoge procese te omogućuju dijeljenje podataka. Time se izbjegava dupli unos podataka, a istovremeno voditelji i direktori imaju kompletan i detaljan pregled stanja tvrtke po svim odjelima. Zbog toga je jednostavno primijetiti gdje postoje nedostaci koji usporavaju poslovanje te je moguće donositi kvalitetne i informirane odluke kako bi se navedeni nedostaci ispravili.

Nadalje, podacima se lako i brzo pristupa, čime se povećava produktivnost osoba koje nisu više primorane provoditi sate tražeći potrebne informacije.

Ukratko, ERP sustavi pomažu u povezivanju ljudi i procesa u tvrtki.

Kratka povijest ERP-a

Kraticu ERP je prvi put iskoristila Gartner Group u devedesetima, no tvrtke su i prije pojave terminologije pokušavale osmisliti načine kako bolje upravljati svojim aktivnostima.

Već 1913. godine je Ford Whitman Harris razvio EOQ (economic order quantity) model za planiranje proizvodnje. Kasnije, 1964. godine je tvrtka Black and Decker prva primijenila material requirements planning (MRP) sustav, koji je kombinirao stariji EOQ model s mainframe kompjuterom. Godine 1983. je razvijen manufacturing resource planning (MRP II), u kojem su se po prvi put različiti proizvodni zadaci pronašli zajedničkom sustavu.

Razvojem računalne tehnologije, u sedamdesetima i osamdesetima, osmišljeni su sustavi slični MRP II koji su omogućavali upravljanje, osim proizvodnjom, i financijama, odnosima s kupcima (CRM) te ljudskim potencijalima.

U devedesetima su ti sustavi dobili ime ERP te su se počeli implementirati u sve većem broju tvrtki u svijetu.

Koji su načini implementacije ERP sustava?

ERP sustave možete implementirati u vašoj tvrtki kroz različite modele.

U pravilu su dostupne implementacije unutar tvrtke (on-premise), u oblaku (cloud), hibridno, i open-source.

  1. Implementacija ERP-a unutar tvrtke je u prošlosti bila jedina dostupna opcija, a i danas je još uvijek jedna od korištenijih mogućnosti. U ovom slučaju, tvrtka pokreće izvršavanje programa sa servera u njenom vlasništvu. Zbog toga, tvrtka također zapošljava IT stručnjake, koji su zaduženi za održavanje, ažuriranje te sigurnost servera i softvera. Ipak, ova vrsta implementacije sve više gubi na popularnosti u korist implementacije u oblaku.
  2. ERP u oblaku se nalazi na serverima kojima upravlja treća strana. Korisnici obično pristupaju takvom ERP-u putem internetskog preglednika. Moguće je odabrati između rješenja za jednog korisnika (single-tenant solution), u kojem samo jedna tvrtka koristi ERP i ne dijeli mjesto na serveru; te rješenja za više korisnika (multi-tenant solution), gdje više tvrtki koristi istu instancu softvera i isti hardver. Većina SaaS (Software as a Service) ERP sustava su osmišljena za više korisnika. Davatelj usluge redovito ažurira softver, zbog čega tvrtka nema potrebe za internim IT timom koji bi se time bavio.
  3. Hibridni ERP kombinira implementaciju unutar tvrtke i implementaciju u oblaku. Primjerice, tvrtka može odabrati implementaciju unutar svojih prostora u sjedištu, a koristiti sustav u oblaku za područne urede. Ili može prebaciti određene poslovne funkcije u oblak, a zadržati druge u vlastitim serverima. U svakom slučaju, sustav u oblaku mora biti povezan sa sustavom u vlasničkim serverima.
  4. Open-source ERP je često besplatan, a može nuditi opciju plaćanja kako bi korisnici mogli uživati u dodatnim pogodnostima programa. Takvu je vrstu ERP-a moguće prilagoditi svojim potrebama, no podrška je često minimalna, pa se i najmanji problemi s ERP-om mogu pretvoriti u veliki trošak za tvrtku.

Kako odabrati vrstu implementacije ovisno o veličini tvrtke?

Osoba radi na laptopu

Male i srednje tvrtke

ERP u oblaku je najbolji odabir za male i srednje tvrtke. U startu je jeftiniji od ERP-a unutar tvrtke, brže se implementira, nema tolike potrebe za tehničarima u tvrtki te se ažurira i širi po potrebi same tvrtke. Posebno male tvrtke, ali i puno srednjih tvrtki, imaju limitirane resurse koje mogu utrošiti na ERP, stoga je bilo koja ušteda vremena i financija za njih relevantna.

Određene srednje tvrtke te većina velikih može odabrati hibridnu opciju. Srednjim tvrtkama će ovo odgovarati ako im, na primjer, određene politike zabranjuju pohranu podataka u oblaku, a i u odnosu na male tvrke – lakše će podnijeti troškove hibridnog modela.

Velike tvrtke

Velike tvrtke će se dobro snaći u hibridnom modelu jer iste često već imaju implementirani ERP unutar tvrtke koji koriste godinama. U ovom slučaju, kompletni prelazak u oblak može biti iznimno zahtjevan, naporan i dugotrajan posao, pa je zato hibridni model dobar odabir. No, sve više velikih tvrtki uviđa prednosti ERP-a u oblaku te se ipak odlučuje isključivo za ovaj model.

Treba napomenuti da je sve navedeno samo preporuka.

Određeni načini implementacije imaju svoje prednosti u određenim situacijama no, u konačnici, odabir načina implementacije je individualna odluka svake tvrtke. ERP sustavi se mogu implementirati u svaku tvrtku, neovisno o tome čime se tvrtka bavi. No, budući da je ERP povijesno bio namijenjen prvenstveno za proizvodnju, danas se mogu pronaći snažni i pouzdani softveri namijenjeni specifično za proizvođačku industriju.

Zaključak

Potreba za nadziranjem poslovnih aktivnosti je oduvijek postojala. U kombinaciji s modernom tehnologijom, kroz godine se razvio ERP koji zadovoljava tu potrebu. Od skromnih početaka i limitiranih mogućnosti, danas imamo rješenja koja kontroliraju svaki aspekt poslovanja.

ERP sustavi spajaju ljude i procese na jednom mjestu, olakšavaju i ubrzavaju aktivnosti te imaju pozitivan učinak na poslovanje. Svaka tvrtka može implementirati ERP, neovisno o svojoj veličini i aktivnosti kojom se bavi. Moguće je birati između klasične implementacije unutar tvrtke, moderne varijante u oblaku te hibridnog modela. Mogućnosti su razne, a izbor ERP sustava je širok: lako je pronaći onaj koji najbolje odgovara vašoj tvrtki.

Ako biste ipak radije prepustili odabir stručnjacima, slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo vam pomoći.

O Omega Software
Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – BGA. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.
Pročitajte više o nama.