Super cure – Preko mjere HZZ-a do preokreta u karijeri!

24 listopada, 2022
Super cure - Preko mjere HZZ-a do preokreta u karijeri!

Unazad tri godine u medijima se spominje pad nezaposlenosti i prepreke s kojima se današnje generacije mladih susreću kako bi dobile priliku za pravu poslovnu ponudu i prostor za karijerni napredak. Danas donosimo priču o tri hrabre mlade djevojke koje su odlučile izaći iz svoje zone komfora, a sve je potaknuo jedan poziv Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ponuda za edukaciju visokoobrazovanih osoba koji je naše super cure uveo u IT poslovni sektor. Nakon intenzivne dvomjesečne edukacije, došle su u Omegu i uhvatile se u koštac sa zadaćama poslovnog analitičara, što im poprilično dobro polazi za rukom uzimajući u obzir da je proteklo nešto više od dva mjeseca i njihovog karijernog zaokreta. Iz netipičnih za IT obrazovnih podloga, dolaze nam politologinja Tomislava, tekstilna inženjerka Maja i malo manje netipična ekonomistica Lucija.

Ovo su njihove priče…

Tomislava: Politologinja koja je umjesto konzultantice za EU politike postala IT konzultantica!

Bok ekipa, ja sam Tomislava – Turopoljka od glave do pete koja štrukle i ‘bele’ žgance s tropom spravlja kao od šale. Tijekom studija politologije involvirala sam se na lokalnoj razini, a potom sam kroz mjesec dana u Bruxellesu – koliko su mi tada fakultetske obaveze dopuštale – stažirala u Europskom parlamentu, pa izvjesno vrijeme u novinarskim vodama. Imala sam se prilike okušati u koječemu jer sam po prirodi znatiželjna, sistematična, uporna i nepopravljivi optimist.

No, kad sam završavala politologiju ni u snu nisam mogla zamisliti da će uslijediti potres i pandemija i uvelike mi otežati pronalazak posla. Stoga sam nakon nekog vremena, spontana i spremna na profesionalni preokret i ulazak u jedan drugačiji svijet – svijet informacijskih tehnologija, odlučila napraviti zaokret iz sfere EU politika na drugačiju, konzultantsku IT arenu. A sve je promijenio jedan tada potencijalni intervju s Brankom Lasić iz Foresa koja me upitala – ‘Tomislava, a zašto se ne bi okušala u poslovnoj analizi?’. Potom mi je jednog proljetnog ponedjeljka zazvonio mobitel. Zvali su me s HZZ-a i upitali želim li se uključiti u šestomjesečnu mjeru osposobljavanja na radnom mjestu za BA, i eto me u Omegi!

Ovdje sam se u startu susrela s izazovnim i za mene potpuno novim poslovnim zadaćama  koje protokom vremena postaju sve intrigantnije i potiču ne samo na produktivnost, već i inventivnost u smišljanju potencijalnih rješenja, pri čemu smatram da je moj ‘as u rukavu’ ciljana komunikacija, koja je, ne biste vjerovali, krucijalni alat u svakom poslu pa čak i u IT-u ako pravovremeno znate postaviti adekvatna pitanja. Smatram da upravo taj doprinos s moje strane u IT svijetu dođe kao osvježenje, uz usvajanje određenih znanja i primjene drugih alata poslovne analize i poslovnih procesa.

U slobodno vrijeme jedno sam se vrijeme bavila kreativnim pisanjem, volim DIY stvari pa se često uhvatim nekih rukotvorina. Jako volim pse i mačke, kvizaške i putopisne emisije, putovanja, prirodu, bicikliranje, čitanje knjiga s političkom, multi-kulti, filozofskom i tematikom psihoanalize.

Lucija: Nakon diplome u Omegu je došla naučiti više o poslovnoj analizi, a zna ispeći i dobre palačinke!

Pozdrav svima! Ja sam Varaždinka koja je došla u Zagreb na fakultet i očito se malo zadržala u velegradu. Pohađanjem Bootcamp-a netom nakon diplome na EFZG-u, zapravo i ne bih rekla da sam se prekvalificirala budući da sam završila srodni fakultet, već sam u Omegi dobila priliku nadopuniti znanja o poslovnoj analizi stečena tijekom studija.

Ovo iskustvo prihvatila sam kako bih se usavršila u sferi poslovne analize i stekla dodatno iskustvo koje će mi definitivno biti od koristi u poslovnom životu. Zasad su iskustva samo pozitivna, kolege su super prema meni, uvijek spremni razjasniti nejasnoće i odgovoriti na sva moja pitanja. Svaki dan savladavam nešto novo pa je to ujedno i izazov, no nisam požalila što sam se prijavila na Bootcamp. Otkad me tata odveo (plačući) na prvi trening plivanja, to je postala moja velika ljubav. Uz plivanje obožavam se rolati, boraviti u prirodi i peći palačinke. Također, jedan od hobija mi je animirati djecu na rođendanima, iako sam taj hobi malo zapustila od kad sam u ovom programu, no ima vremena! Volim posjetiti nova mjesta i pročitati dobru knjigu. Želim posjetiti čim više mjesta diljem i van našeg kontinenta, budući da sam po prirodi znatiželjna i avanturističkog duha. Stoga, ako me pitate gdje bih sljedeći put najradije otputovala – odgovor je – svuda i bilo kuda!

Maja: Umjesto dizajniranja i šivaće mašine, postala je dio Superhik tima koji razvija BGA sustave!

Bok svima, ja sam Maja. Po struci sam inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, ali time se nisam nikad profesionalno bavila. Najsrodnije tome bilo je petogodišnje rukovođenje obrtom za krojačke popravke i najam vjenčanica. Uslijed gospodarske situacije prouzrokovane korona krizom, a i nekim osobnim razlozima, obrt sam zatvorila krajem ljeta prošle godine, planirajući da ću vrlo brzo naći drugi posao, ali to baš nije išlo po planu…

Tako sam ovo proljeće provodila kod kuće, nezaposlena i sa slomljenom nogom, kad mi je stigao mail od referentice s HZZ-a s pozivom za uključenje u program prekvalifikacije. U Omegi sam na poziciji Poslovni analitičar u odjelu ERP/CD, a moj prvi projekt je Interni razvoj produkta – BGA sustava. Dio sam Superhik tima u kojemu su me kolege odlično prihvatile. U Omegi mi se sviđa agilan način rada, sviđaju mi se ljudi, srdačnost kolega, mogućnosti za učenje kroz rad i profesionalni razvoj.

Slobodno vrijeme provodim uglavnom na otvorenom, ako ne na izletu s društvom u prirodi, onda barem u dvorištu i u vrtu. Volim zdravu hranu i prirodnu kozmetiku, pa tako u zadnje vrijeme eksperimentiram s dehidriranjem voća i povrća i proizvodnjom prirodne kozmetike. Bivši posao sad mi je hobi pa povremeno šivam sve i svašta, ali zasad samo za svoj gušt. Volim slušati glazbu i posjećivati koncerte i festivale.

Ove super cure od sutra su naše stalne zaposlenice, a njihove priče su primjer da je sve moguće! Stoga, ne ustručavajte se okušati u nečemu što vam je nepoznato i drugačije, izađite iz svoje zone komfora, jer upravo tako možete ostvariti sve svoje snove i postati sve što želite postati! ?