Svjetski dan knjige i autorskih prava

24 travnja, 2023
Svjetski dan knjige i autorskih prava

Jučer, 23. travnja, obilježen je Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a, čiji je cilj potaknuti svakoga, pogotovo mlade, na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

I u Omegi smo obilježili ovaj važan dan, a naši Omegaši imali su priliku poslati nam preporuku za svoju najdražu knjigu te osvojiti super nagradu – knjigu po izboru, jer kao što kaže Garrison Kellior Knjiga je dar koji možeš otvarati opet i opet. ?

Pobjednik za najbolju preporuku je Tomislav Đurkinjak!

Čestitamo Tomislavu i zahvaljujemo svima na sudjelovanju! ?

Budući da su preporuke jako zanimljive, odlučili smo ih podijeliti. Možda vas neka knjiga zainteresira, nas sigurno je! ?

Evo preporuke za jedan meni jako drag roman, zapravo najdraži. Riječ je o romanu East of Eden (Istočno od raja) od nobelovca Johna Steinbecka koji se smatra krunom njegova stvaralaštva. Iako je remek-djelo, nije na popisu lektire i kod nas nije široko poznat. Za njega sam saznala od drage prijateljice koja mi ga je poklonila za rođendan prije par godina.

Sam Steinbeck smatra ovaj roman svojim najboljim djelom i s time se slaže većina mjerodavnih književnih kritičara. 1952. godine kada je izašao u američkom originalu proglašen je najboljim i najčitanijim romanom te godine.  Nije jednostavno dati pregled ovog romana kojeg je Steinbeck jednom prilikom nazvao The first book (tj. prvom knjigom) zbog njene primordijalne snage i mitske jednostavnosti. Ipak ću pokušati pa možda nekog inspirira na čitanje. ?

Istočno od raja je prva američka saga koja opisuje farmerski i malograđanski život u Americi u razdoblju 1860. do 1920. Mjesto radnje je ljupka Salinas Valley (Salinska dolina), inače Steinbeckov rodni kraj koji opisuje u većini svojih djela. Roman kroz sjajnu analizu karaktera i duboko poniranje u psihu likova donosi kroniku dviju američkih obitelji kroz dva naraštaja. Jedna obitelj su Traskovi koji su zanimljiva kombinacija nježnosti i divljaštva, a druga skladna obitelj Hamiltonovih koja djeluje kao mirna pozadina prema butnovnim i burnim životima Traskova. S tim likovima se skladno nadopunjuje i mnoštvo drugih likova, među kojima i meni najdraži glavni sporedni lik Lee, sluga obitelji Trask i neprimjetni mudrac.

Općenito, roman istražuje ljudsku prirodu, misterij identiteta, neobjašnjivost ljubavi, vječno previranje dobra i zla i za što smo sve kao ljudi sposobni. Zbog toga iskustvo čitanja nije uvijek lako, ali za strpljive i znatiželjne vrlo nagrađujuće jer otvara temeljna pitanja na koja ne možemo ostati ravnodušni i nakon kojih svijet gledamo drugačijim očima. ?

Što se tiče mog žanra, rekao bih da sam fan horror/thriller/sci-fi tematike pa su slijedom toga i najdraže knjige/uratci po istoj tematici. Ako bi morao preporučiti jedno djelo, ipak bi to bio Necronomicon od H.P.Lovecrafta koji je u biti skup preko 30 njegovih priča, jedna bolja od druge. Ako nekoga zanima žanr, a nije voljan kupovati odmah toliko sadržaja (posebice jer dolazi isključivo na engleskom), preporučam Planine ludila koje su prevedene i na hrvatski. Lovecraftov način pisanja je kompleksan s puno opisivanja i referenci na razne mitove, povijesne priče i likove iz „mistične“ povijesti čovječanstva pa je samim time i zanimljivije čitati i paralelno istraživati na koji vrag se on u toj i toj rečenici referencirao.

Osim Necronomicona, svakako bi preporučio originalnog i nezaboravnog Bram Stokerovog Draculu, kao vječno remek djelo i temelj za preko 30 različitih kasnijih adaptacija u svim sferama umjetnosti, literature i ekrana. Onima koji vole više romantični kick će možda ipak odgovarati gledanje filma, dok je u originalnoj knjizi sam Dracula lišen, više-manje, svih nama pozitivnih emocija.

Da ne pišem previše, spomenut ću još dvije knjige. Svoju omiljenu knjigu iz djetinjstva koju još uvijek pročitam tu i tamo i nadam se da će nekad napraviti i seriju – Put u središte Zemlje od Jules Vernea. To je istraživačka, vedra, avanturistička i originalna priča o putovanju na mjesta gdje čovjek prije nije kročio, a koju je zanimljivo usporediti s današnjim postignućima znanosti i čovjeka, koja su tada bila potpuna nepoznanica.

Druga knjiga je nešto što nam je nekima i bila lektira, a nema veze s horror/sc-fi tematikom – Emile Zola i njegov Germinal. Tmurna i tjeskobna priča o rudarskom gradiću, rudarima i njihovim obiteljima te životima koje vode. Daje uvid u groznu činjenicu koliko je malo ljudski život vrijedan, koliko stvari mogu biti loše (kao što danas na mnogo mjesta i jesu), ali i da uvijek postoji pojedinac i/ili posljedično grupa, koji su spremni napraviti nešto što većina nije i pokušati nešto promijeniti. Mislim da je Germinal nešto što može biti lektira, ali da je puno efektivnija knjiga ukoliko se pročita kasnije u životu, ne bih rekao da sam bio dovoljno „zreo“ u srednjoj školi za taj književni zalogaj no možda je to samo moj problem. ?

  1. Jedna od poprilično interesantnijih knjiga je “Najveća tajna” od Davida Ickea. Knjiga obrađuje teme poput teorija zavjere, kontrole uma, tajnih društava i vanzemaljskih civilizacija, a nudi i neke iznenađujuće perspektive o povijesti čovječanstva. Fokusirana je na mnoge povijesne i suvremene događaje, te tumači njihove uzroke i posljedice u kontekstu ove teorije.
  2. Topla preporuka za drugu knjigu “1Q84” japanskog autora Harukija Murakamija (ima ih 3). Epska priča prati dva lika, Aomame i Tengo, čiji se životi prepliću kroz nekoliko godina i dvije paralelne stvarnosti. Misteriozna, zagonetna i puna neočekivanih obrata, te nudi duboke uvide u ljudsku prirodu i našu potragu za smislom u svijetu koji se mijenja. Knjiga istražuje teme poput ljubavi, sudbine, stvarnosti i snova kroz svoje slojevite i zagonetne likove i zaplete.
  3. Sapiens: Kratka povijest čovječanstva” izraelskog autora Yuvala Noaha Hararija. U ovoj knjizi autor istražuje razvoj ljudske vrste od prvih hominida do današnjih dana, nudeći jedinstven i provokativan pogled na ljudsku povijest. Knjiga ispituje teme poput evolucije, kulture, religije i politike, te pruža uvid u to kako smo se kao vrsta razvili i kako smo stvorili svijet u kojem danas živimo. “Sapiens” je duboko informativna i izazovna knjiga koja potiče čitatelje na razmišljanje o ljudskoj prirodi i našoj budućnosti.