Transformacija našeg poslovanja i utjecaj na naše zaposlenike uz Scrum

29 studenoga, 2023
Transformacija našeg poslovanja i utjecaj na naše zaposlenike uz Scrum

Implementacija Scrum metodologije u našoj je tvrtki izazvala mnoštvo pozitivnih promjena. Došlo je do značajnih poboljšanja uključujući međusobne odnose naših zaposlenika i optimizacije rada. U nastavku pročitajte s kakvim smo se izazovima susreli i kakve je sve učinke Scrum imao na našu tvrtku. 

Naši izazovi

U prošlosti smo se suočavali s ponekim izazovima u primjeni procesa sličnih metodologiji vodopada „Waterfall“ za razvoj proizvoda u projektima javne nabave. Ti su izazovi uključivali određene organizacijske poteškoće, nedostatnu jasnoću uvjeta, probleme s backlogom i neujednačene razvojne procese. Procesi katkad nisu slijedili pravila metodologije vodopada, već bi se morali prilagođavati tijekom rada na projektima. 

Uvođenje agilnih praksi započelo je u nekoliko „predvodničkih“ timova, no nedovoljna koordinacija i neusklađenost uzrokovali su poteškoće na organizacijskoj razini. Naš DPO tim počeo je sustavno raditi na promjenama, usredotočivši se na procese, usklađivanje kulturu i vrijednosti tvrtke. DPO je također fokus stavio i na standardizaciju osnovnih alata, uklanjanje prepreka te poticanje agilnih sposobnosti u odjelima i timovima.

Kako je uvođenje Scrum metodologije utjecalo na zaposlenike?

Uvođenje Scrum metodologije značajan je korak u transformaciji rada i organizacijske kulture naše tvrtke. Umjesto tradicionalnog modela stvaranja novih timova za svaki projekt, prešli smo na koncept stalnih Scrum timova. Ovi timovi, koji imaju specifične odgovornosti i zadatke, uspostavljeni su kako bi se bolje nosili s različitim izazovima projekata u sektoru e-poslovanja i prilagođenog razvoja.

Sektor e-poslovanja, formirao je četiri tima: jedan glavni tim za razvoj glavnog proizvoda i tri tima za implementaciju glavnog proizvoda, razvoj prilagođenih značajki te modula za specifične zahtjeve klijenata. 

U sektoru ERP-a, četiri posebna tima zadužena su za razvoj prilagođenih rješenja, dok jedan tim radi na IoT proizvodima. Svaki od ovih timova također djeluje kao Scrum tim, primjenjujući principe i prakse Scrum metodologije.

Tri Scrum Mastera pružaju podršku timovima i pomažu u implementaciji Scrum-a. Njihova uloga je ključna u osiguravanju pravilne primjene Scrum načela i olakšavanju komunikacije unutar timova. Također, planiramo zapošljavanje dodatnih Scrum Mastera kako bi se osigurala kontinuirana podrška i učinkovita primjena Scrum metodologije.

Osim toga, uvođenjem Scrum-a, tvrtka je uspostavila jasne odgovornosti u procesu razvoja proizvoda. Svaki proizvod ima svog vlasnika koji upravlja Product Backlogom i određuje prioritete. Ovaj pristup omogućuje bolje upravljanje zahtjevima i osigurava da svi dionici jasno razumiju opseg i ciljeve proizvoda. Vlasnici proizvoda koriste mape „roadmaps“ za praćenje i modeliranje značajki visoke razine, pružajući strategijski okvir za planiranje i razvoj proizvoda.

Nadalje, tvrtka se fokusira na kontinuirano poboljšanje i optimizaciju procesa. Kroz odgovarajući predložak u backlogu za optimizaciju, tim se bavi implementacijom Scrum-a, agilnosti, komplementarnih praksi i alata na kontroliran način. Ovo omogućava postupan i empirijski potaknut razvoj timova.

Sve ove promjene imaju pozitivan utjecaj na naše zaposlenike. Scrum omogućuje veću autonomiju timova, motivira ih i potiče preuzimanje odgovornosti za vlastiti rad i ishode projekata. Uvođenje standardiziranih praksi i jasnih uloga pomaže u boljem upravljanju projektima te pridonosi povećanju produktivnosti i zadovoljstva zaposlenika. Certifikati i obuke dodatno doprinose razvoju vještina i kompetencija zaposlenika, čineći ih konkurentnijima na tržištu rada. Naši zaposlenici sada imaju dokaz svojih odličnih kompetencija zahvaljujući brojnim certifikatima poput PSM-I, PSD, PSM-II, PSPO-I, PAL, i PAL-EBM. Sve ove promjene sukladne su agilnom pristupu koji je ključan za uspješnu organizaciju u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju.

Zaključak

Uvođenje Scrum metodologije u naše poslovanje imao je važan utjecaj na zaposlenike naše tvrtke. Zahvaljujući Scrum-u, fokus je stavljen prvenstveno na agilnost i suradnju, ali i na kontinuirano učenje koje omogućuje zaposlenicima da budu produktivniji i motiviraniji u svome radu. Ova je metodologija potaknula timsku suradnju unutar naše tvrtke te pružila našim zaposlenicima veću odgovornost i autonomiju u donošenju odluka.

Trudimo se aktivno poticati suradnju između naših zaposlenika i klijenata te  tako doprinosimo boljem odnosu i razumijevanju zahtjeva i potreba obje strane.

Stvorili smo sigurno timsko okruženje u kojem nastojimo zaposlenicima pružiti potrebnu podršku i prostor za učenje. Na taj način želimo potaknuti njihov profesionalni, ali i osobni rast te razvoj unutar tvrtke. Sigurni smo da ćemo njima privući nove stručnjake te olakšati i unaprijediti rad naših zaposlenika.

Želite li saznati više o transformaciji našeg poslovanja uz pomoć Scrum metodologije? Pročitajte case study koji je Scrum.org objavio.