Transformacija uz pomoć Scruma – Kako smo poboljšali iskustvo naših korisnika? 

23 listopada, 2023

S ciljem da kontinuirano unapređujemo naše poslovanje i isporučujemo vrhunske proizvode našim korisnicima, odlučili smo implementirati Scrum metodologiju u naš razvojni proces softvera. To je bio ključan korak ne samo u transformaciji našeg pristupa projektima, nego i u integraciji agilnih načela u svakodnevno poslovanje. U ovom ćete članku saznati kako je uvođenje Scruma pozitivno utjecalo na iskustvo naših korisnika, našu produktivnost i kvalitetu proizvoda, kao i na način na koji upravljamo projektima.

Kako je uvođenje Scrum metodologije utjecalo na naše korisnike?

Nakon uvođena Scrum metodologije u razvoj softvera, zamijetili smo značajne pozitivne učinke na naše korisnike.

Ishode uvođenja smo sustavno mjerili na osnovi četiri ključnih komponenata: 

  1. brz odgovor na potrebe i zahtjeve kupaca,
  2. kvaliteta proizvoda, 
  3. stvaranje i doprinošenje vrijednosti,
  4. te poboljšanja. 

Vremenom ciklusa mjerimo brzinu odgovora. Kvalitetu naših proizvoda definiramo kroz interakciju s korisnicima i prema broju mogućih nedostataka. Nadalje, vrijednost određujemo prema neto dobiti. Poboljšanja utvrđujemo kontrolnim popisom i upitnicima namijenjenim Scrum timu.

Uz pomoć ovih metoda mjerenja razine zadovoljstva korisnika, možemo objektivno ocijeniti kako je uvođenje Scruma utjecalo na njih.

To potvrđuje uspješnost i učinkovitost ovog agilnog okvira, u prilagodbi na promjene i bržem ispunjavanju zahtjeva korisnika. Kroz iterativni razvoj i česte isporuke vrijednih inkremenata, ostvarili smo prilagodljivost i transparentnost u projektima. Na taj način, često i u ranim fazama projekata uključujemo dionike s kojima njegujemo odnose i gradimo povjerenje. 

Aktivnom suradnjom s korisnicima i edukacijom do kreiranja vrijednosti

Također, nastojimo aktivno informirati i educirati svoje postojeće i nove korisnike o prednostima agilnog načina rada te ih potičemo na suradnju s našim Scrum timovima. Svjesni smo da je rana i česta povratna informacija od korisnika ključna za uspjeh jer omogućuje pravovremeno prilagođavanje njihovim potrebama te osvještava mogući rizik i specifičnosti primjene. Osim toga, prikupljanje zahtjeva koji trenutno nisu obuhvaćeni opsegom omogućava nam da se unaprijed pripremimo za buduće poslovne prilike.

Zahvaljujući ovim etabliranim metodama, možemo dostaviti proizvode visoke kvalitete koji zadovoljavaju potrebe naših korisnika i dionika. Stalnost timova dopušta nam da efikasnije organiziramo i nadgledamo uključenost naših zaposlenika, što se već očituje u sposobnosti da plasiramo više proizvoda na tržište. Uz to, naši korisnici sada imaju znatne koristi zbog unaprjeđenja Azure DevOps-a i standardizacije u procesima i timovima. 

Integracijom i centralizacijom svih radnih faza u jedinstvenom DevOps okružju, uspostavili smo transparentne temelje. Tako naši korisnici, ali i zaposlenici, imaju lakši pristup informacijama o statusu projekata, karakteristikama proizvoda te broju grešaka, pružajući im bolji uvid i olakšavajući suradnju. Dodatno smo olakšali pristup ažurnim informacijama smanjenjem potrebe za prebacivanjem između različitih konteksta, čime se poboljšava iskustvo korisnika. 

Sve ove promjene rezultirale su poboljšanjem projektnog upravljanja te pružanjem kvalitetnije usluge. 

Ako želite pročitati više o našoj implementaciji Scruma, pročitajte detaljan case study koji je Scrum.org objavio. Saznajte sve tajne našeg uspješnog poslovanja.