Vanja Kostanjevac objašnjava kako je to raditi u Omegi

28 rujna, 2022

U pauzi između sprinteva (a pomalo i godišnjih odmora) porazgovarali smo s Vanjom, jednim od naših najmlađih developera. Zanimalo nas je kako se snašao u Omegi, što mu je najzanimljivije, ali i što mu je pomalo dosadno.

Vanja, zašto Omega Software?

Da budem potpuno iskren, na razgovor u Omegu me nagovorio moj prijatelj Matija koji od ranije radi u Omegi, ali ima i drugih razloga. Naime, odlučio sam u jednom trenu zaposliti se uz redovno studiranje i bilo mi je bitno da se mogu zaposliti u tvrtki koja će podržati i biti fleksibilna za moje studiranje i povremene izlaske na ispite ili druge fakultetske aktivnosti. Osim toga, htio sam izbjeći rad u startupu koji je laserski fokusiran na jedan problem, ali i rad u velikoj kompaniji gdje se lagano izgubiti između stotina drugih kolega. Omega je tu zlatna sredina.

I, je li izbor bio dobar?

Definitivno! Omega ne samo da „tolerira“ moje studiranje nego me i kolege, ali i šefovi, „stišću“ da dovršim svoje obrazovanje, ali i da ga širim kompetencijama koje su potrebne u Omegi. Raspoređeni smo u male timove (nas ima desetak) i „pomiješani“ smo i mi mlađi developeri, seniori ali i poslovni konzultanti. To je super zanimljivo jer se ne bavimo isključivo kodiranjem, nego non-stop diskutiramo i o tehničkom dizajnu i o konkretnom poslovnom problemu kojeg moramo riješiti. Kako koristimo agilnu, scrum metodu, tipično radimo u dvotjednim sprintevima pa svaka dva tjedna imam prilike vidjeti konkretne rezultate rada. Fora je vidjeti ekrane ili funkcionalnost za koju znaš da u pozadini vrti tvoj kod.

Kako si se uklopio u svoj tim?

Mislim da sam se uklopio super (ha, ha). Timovi su maleni, brzo smo kliknuli, a metodologija rada je ionako takva da moramo svi skupa dnevno komunicirati. Ideje se brzo analiziraju, odluke se brzo donose i onda ih „samo“ treba implementirati. Puno razgovaramo i nije teško naučiti nove stvari uz iskusne kolege i konkretne situacije, a ponekad i greške. Iako postoji jasna hijerarhija, u razgovoru smo ravnopravni i svako razmišljanje je dobrodošlo. Iako je moj fokus development, vrlo je zanimljivo pokušati se poistovjetiti s korisnikom – što ponekad nije lagano, treba doista razumjeti njegov problem. No, ako razumijemo korisnika, najčešće više nije teško kreirati programsko rješenje koje taj problem rješava na efikasan način.

Na čemu radiš ovih dana?

U posljednje vrijeme puno radimo na Centrixu. To je web aplikacija čija je funkcija praćenje i automatizacija uredskog poslovanja koje se često koristi u većim tvrtkama, a osobito u državnim i javnim tijelima. Centrix je zanimljiv jer to nije aplikacija koja funkcionira sama po sebi nego je zadužena da upravlja dokumentima na razini cijele organizacije, a ti dokumenti putuju organizacijom po određenim pravilima, kreiraju se novi, dopunjuju, korigiraju, odobravaju. Tako da nije sve pitanje samo programiranja aplikacije i novih funkcija, nego moramo razmišljati i brinuti o tome kako će Centrix biti izveden u kombinaciji .NET i Angular tehnologija. Kako povezati zajedno s Microsoft Office rješenjima kao Outlook, Word, Excel, ali i s rješenjima za digitalno potpisivanje, s kompleksnim pravima pristupa i organizacijskom hijerarhijom. Po novome, Centrix uspješno komunicira i s Centrixima u drugim institucijama ili sustavima drugih proizvođača. Pravi enterprise sustavi.

Koji dio rada je najzanimljiviji?

Ma puno toga je zanimljivo, trenutno sam totalno fokusiran na Centrix i to cijelo polje „uredskog poslovanja“ se pokazalo daleko interesantnijim nego što mi se na početku činilo. Programiranje je super, ali najzanimljiviji dio su možda naši razgovori na kojima „brusimo“ rješenja i raspravljamo kako nešto posložiti: tu se može puno naučiti, ali i vježbati kreativno rješavanje problema. Nisu to dugački i dosadni sastanci nego brze razmjene ideja sličnije kvizovima. U Omegi ima mnogo drugih timova: neki se bave daljnjim razvojem ERP rješenja, nekoliko timova se bavi razvijanjem „custom rješenja“ za naše klijente, a tu je naravno i naš „Internet of things“ odjel u kojem ima i razvoja hardvera, machine learning i umjetna inteligencija. U „rupama“ najviše vremena provodim s IOT ekipom, čini mi se da oni imaju najzanimljivije probleme za riješiti.

A što je najdosadnije?

To je jednostavno – dokumentiranje. Sve što napravimo i isprogramiramo moramo adekvatno i dokumentirati – objasniti kako nešto radi i zašto, a to je ponekad zamorno i dugotrajno. S druge strane, dokumentiranje pomaže da sistematiziramo razmišljanje pa onda i programiranje bude jednostavnije i logičnije. Fora je osmisliti novi algoritam, ali dokumentacija osigurava da taj algoritam, kao i razlozi zašto je tamo bude razumljiv i budućim developerima koji će iza mene razvijati novu verziju softvera.