Zašto je bitno centralizirati podatke?

16 lipnja, 2021
Zašto je bitno centralizirati podatke.

Današnje organizacije rade s ogromnom količinom podataka kojom je ponekad teško upravljati.

Dio problema svakako leži i u tome da se često zadaci i ovlasti organizacija šire, što sa sobom donosi dodatan posao i konfuziju. To se posebno odnosi na organizacije u kojima dominiraju izolirani sustavi podataka. U ovim slučajevima, podaci dolaze iz raznih izvora te stoga mogu biti duplicirani, netočni i/ili neprecizni, pa nepotrebno kompliciraju poslovanje.

Centralizacija podataka omogućava svim korisnicima pristup provjerenim podacima što povećava efikasnost i točnost poslovanja.

U nastavku ćemo navesti nekoliko razloga zašto je centralizacija podataka bitna.

1. Integritet podataka

Vjerojatno najvažniji razlog zašto treba centralizirati podatke. Naime, jedno od glavnih pravila dizajna baza podataka je da dupliranja nisu dopuštena. Kada organizacija koristi više baza podataka za istu grupu zaposlenika, krši navedeno pravilo i ugrožava integritet podataka.

Primjerice, kada odjeli pokušavaju raditi skupa, postaje teško odrediti čiji su podaci točniji i ažurniji. S druge strane, kada su podaci centralizirani, svi djelatnici pristupaju istoj evidenciji, a kada je potrebno izmijeniti određene podatke, to je moguće napraviti samo u jednom mjestu.

Time je pojednostavljena suradnja između odjela, koji ne moraju gubiti vrijeme na usklađivanje različitih podataka.

2. Bolje upravljanje podacima

Programi za upravljanje podacima postoje kako bi organizirali stvaranje, korištenje i upravljanje podacima unutar organizacije te garantirali sigurnost spomenutih podataka na svim razinama. Posebno nakon uvođenja GDPR-a, pravila sigurnosti su postala još stroža te je izrazito bitno pravilno ih se pridržavati.

Kada organizacija posluje s raznim izvorima podataka, upravljanje i sigurnost podataka postaje iznimno komplicirano. Centralizacija, s druge strane, omogućava jednostavniju kontrolu točaka pristupa, olakšava nadzor nad podacima i smanjuje rizike koji proizlaze iz rada s osjetljivim podacima.

3. Kvalitetnije analitike

U sklopu analize podataka, razumijevanje istih je ključno za dobivanje informacija koje imaju praktičnu primjenu. Dakako, uspjeh analitike izravno ovisi o kvaliteti dostupnih podataka. Zbog toga, centralizirani sustav omogućuje donošenje odluka koje se temelje na istim, provjerenim podacima.

Ukratko, kvalitetni podaci omogućuju provedbu naprednih analitika, koje čine organizaciju boljom u predviđanju i proaktivnosti.

4. Ušteda vremena i novaca

Centralizacija podataka pomaže skratiti potrebno vrijeme za formiranje izvještaja. Naime, kada su podaci podijeljeni na izoliranim sustavima, potrebno je stvoriti više zasebnih izvještaja, za svaki zasebni sustav. Tada je također teže vidjeti širu sliku.

Kada su podaci centralizirani, djelatnici provode manje vremena na izvještajima te se mogu posvetiti drugim poslovima. Zbog centralizacije će sve neučinkovitosti izaći na vidjelo, a rješenja će biti jasnija i efikasnija.

5. Veće zadovoljstvo korisnika usluga

Digitalno doba je sa sobom donijelo velika očekivanja od strane korisnika usluga. Neefikasnost i sporost se ne toleriraju, kao ni greške. Takve stvari uzrokuju frustraciju kod korisnika, koja se pretvara u netrpeljivost prema djelatniku i dovodi sve sudionike u neugodnu situaciju.

Centralizacija i ovdje može pomoći. Djelatnik može donositi brže i informirane odluke koje ne mora provjeravati sa drugim odjelima, budući da svi koriste podatke iz jedinstvenog izvora. Informacije koje će djelatnik dati korisniku će biti točne, ažurne i dostavljene u kratkom roku.

Time će se osigurati zadovoljstvo korisnika, ali i samih djelatnika.

Zaključak

Centralizacija podataka

Centralizacija podataka donosi mnoge dobrobiti organizaciji koja ju uvede. Kada su podaci centralizirani, znate da su provjereni, sigurni i isti za sve odjele. Lakše donosite odluke, a vaši djelatnici brže i kvalitetnije rade. Povećava se zadovoljstvo djelatnika i korisnika vaših usluga. Želite li sa svojom organizacijom zakoračiti u budućnost poslovanja, odaberite Centrix.

Kontaktirajte nas već danas za dodatne informacije.
 
O Omega Software
Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo Centrix2 – suvremeno, cjelovito i sveobuhvatno rješenje za upravljanje uredskim poslovanjem. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.
Pročitajte više o nama.