Željko Tandarić za Poslovni.hr o AI-u i kibernetičkoj sigurnosti

24 lipnja, 2024

Za novo McKinseyjevo Globalno istraživanje o umjetnoj inteligenciji, 65% ispitanika je je izjavilo da njihove organizacije redovito koriste generativnu umjetnu inteligenciju (GenAI). Taj postotak je narastao gotovo za duplo u usporedbi s prethodnim istraživanjem obavljenim prije 10 mjeseci. 

Ispitanici imaju visoka očekivanja o GenAI-ju. Njih 75% misli da će u narednim godinama doći do značajnih ili razornih promjena u njihovim industrijama. 

Iako velik broj organizacija spremno i ozbiljno prihvaća GenAI, manji broj njih podjednako ozbiljno prihvaća kibernetičku sigurnost. Mnogi ju još uvijek smatraju ‘nužnim zlom’. Kao što mnoge statistike pokazuju, važnost kibernetičke sigurnosti se ne smije podcijeniti. Kibernetički kriminal se u 2023. povećao 61% u odnosu na godinu prije, a u svijetu je svakih 14 sekundi neka tvrtka žrtva napada ransomwarea. 

Poslovni.hr je obavio razgovor s poslovnim stručnjacima vodećih tehnoloških tvrtki u RH. Naš Željko Tandarić, član Uprave za operacije dao je svoje mišljenje o GenAI-ju i kibernetičkoj sigurnosti. Spomenuo je da postoji veliki potencijal umjetne inteligencije koji se istražuje unutar Omege Softwarea kako bi se identificirala područja koja bi mogla koristiti klijentima.

Vjeruje da će AI s vremenom dobivati sve važniju ulogu te postati sastavni dio budućih rješenja. Za kibernetičku sigurnost Željko je naglasio da je ona integrativni dio svih poslovnih rješenja, a ne samo nadogradnja. Omega u tom segmentu ima dugogodišnje iskustvo. 

Cijelu Željkovu izjavu za Poslovni.hr možete pročitati na linku